Registrul electronic de vaccinare functioneaza inca deficitar

24/02/2014

Registrul electronic de vaccinare functioneaza inca deficitar

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/registrul-electronic-de-vaccinare-functioneaza-inca-deficitar/

fibroza-chisticaPentru aplicarea pachetului de baza la cabinetul medicului de familie este nevoie, dupa cum precizeaza reprezentantii SNMF si FNPMF, de norme clare si de modificari legislative. Dr. Rodica Tanasescu, presedinte SNMF, atrage atentia ca Registrul electronic de vaccinare functioneaza inca deficitar.

Medicii de familie cer modificarea protocoalelor terapeutice

Chiar daca medicii de familie au venit cu solutii de imbunatatire a Registrului electronic de vaccinare, acesta functioneaza inca deficitar.

In acelasi timp, medicii doresc modificarea protocoalelor terapeutice in vederea recomandarii investigatiilor care sa contribuie la diagnosticul corect.

“De cativa ani incoace incercam sa imbunatatim raportarea in Registrul electronic de vaccinare pentru ca in continuare functioneaza deficitar desi noi am oferit solutii concrete de optimizare: modificarea protocoalelor terapeutice”, a precizat dr. Rodica Tanasescu.

Singura execeptie – o investigatie pentru diabet

Chiar daca medicii de familie au precizat ca, pentru aplicarea pachetului de baza, au nevoie de normel clare si de anumite modificari, autoritatile nu au luat inca masuri.

Singura exceptie a avut in vedere o investigatie pentru diabet si a unui anti-diabetic oral.

“Am precizat ca acest pachet de baza va putea fi aplicabil daca normele vor fi intelepte si daca se vor face modificari legislative secundare si ne-am referit atunci la protocoalele terapeutice si la posibilitatea de a recomanda unele investigatii nu foarte costisitoare in plus pentru a putea avea un diagnostic”, a adaugat presedintele SNMF.

Medicul de familie este foarte limitat in investigatii

In ceea ce priveste transferul unor servicii din spital in cabinet, medicii de familie sunt rezervati.

Principalul argument este ca, desi isi doresc sa poata oferi pacientilor cat mai multe servicii medicale, medicii de familie nu au instrumentele necesare.

“In acest moment, atat la investigatii, ceea ce inseamna analize, RMN, ecografie, computer-tomograf, peste tot avem stelute. Medicul de familie este foarte limitat (…). Si atunci cum putem sa degrevam noi spitalele?”, a precizat dr. Doina Mihaila, presedinte FNPMF.

Dezbaterea integrala despre pachetul de baza, imputarile care inca se aduc medicilor si posibilitatea ca medicii sa lucreze sub coordonare 112, aici.

Autor: Anamaria Blanaru

1 Comentarii

  1. FLORENTINA says:

    Exista o stare de nervozitate si uzura in mediul nostru profseional, practic din cauza masurilor abuzive luate de Casa de Sanatate, medicii de familie sunt haituiti, blamati iar de respectul sau recunoasterea sociala a muncii depuse nici nu poate fi vorba. Concret, esti pus la plata daca ai eliberat o reteta medicala unui pacient prezent fizie la consultatie in conditiile in care acesta figureaza de facto ca internat la acel moment intro unitate spitaliceasca. De asemenea, daca pe lista sunt pacienti ce au decedat, dar ai caror membri de familie din diverse modtive nu te-au anuntat, in acceptiunea managerilor din sistem ai devenit iarasi un medic de familie infractor ce fura banii asiguratilor. Vrei sa te interesezi ce medicamente poti sa eliberezi pentru bolnavii cronici, constati ca legislatia nu-ti permite sa eliberezi medicamente ce tin numai de o anumita specialitate in timp de DECIDENTII sustin prin mas media ca au rezolvat problema lispei medicilor specialisti. Si ce se intampla acum concret in cabinetele medicilor de familie, este o liniste totala, nimeni dar nimeni din PATRONAT nu vorbeste sau poate sunt platiti sa aiba aceasta atitudine, despre conflictele sau violentele verbale declansate de pacienti la adresa medicilor de familie care, din motive asa zis imputabile nu vor sau nu elibereaza ceea ce au recomandat specialistii.
    Nimeni nu spune ceva despre agresivitatea sau violenta verbala a pacientilor la adresa personalului medical, indusa permanent de catre DECIZIONALI prin MAS MEDIA , prin transmiterea de mesaje ambigui sau cu tinta precisa la adresa medicilor de familie. Imi aduc aminte cu neplacere episoadele de isterie televizata la adresa medicilor de familie din partea ex directorului DUTA de la casa nationala. Nimeni nu spune nimic despre faptul ca medicii de familie nu au posibilitatea sa traiasca decent din activitatea profesionala, nu exista interes pentru asa ceva, ceea ce ar putea explica de ce acest corp profesional este atat de imbatranit.
    De ce exista un dezinteres total din partea medicilor tineri pentru specialitatea noastra, exemple cu medici din Africa, Asia sau Orientul Mijlociu care accepta pe banii unor primari sa profeseze in localitati din mediul rural nu sunt elocvente..
    Se ascunde faptul ca medicii de familie, prin normele actuale nu au posibilitatea sa presteze activitati medicale care sa fie ulteior decontate de casa de asiguarari, noi ca medici de familie nu traim din spagi, ma scuzati pentru limbaj.. dar un punct de seminte de floarea soarelui nu acopera o factura de aproximativ 500 de lei gazul pe luna, cei 2000 de lei pe care-i dau pe luna asistentei medicale si contabilei, fara alte costuri suplimentare. Eu ca medic de familie sunt condamnat prin normele Constractului Cadru sa fiu sarac si in acelasi timp sa devin performant in conditiile in care nu sunt platita. Despre conditiile impuse prin noul contract cadru, acestea creeaza premise de satanizare a imaginei a corpului medicilor de familie prin introducerea unor obligatii si sanctiuni ce vor permite politicienilor si mas mediei pe care o controleaza se dirijeze atacuri imagologice la adresa noastra . Un posibil scenariu, esti medic de familie dar esti si medic de urgenta si ai luat o decizie sau nu ai luat-o pentru ca… in care este vorba de o ruda a unuia din cei sus amintiti in urma careia survine un deces sau orice altceva, nu mai pun la socoteala faptul ca medicul de familie este agresat si nu verbal. Cine raspune sau mai bine zis cine va apara stimati colegi medici de familie pentru faptul ca din punct de vedere profesional nu aveti cum sa performati la nivelul unui medic specialist.. si incepe.. malpraxis, televiziuni avide ca au gasit medicul de familie pardon infractorul si tot tacamul ulerior, pentru ca onor POLITRUCII sa doarma linstiti ca au rezolvat problema imigratiie medicilor specialisti.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: