Reducerea deficitului de personal medical | Mentinerea rezidentilor in sistem

24/06/2022
Reducerea deficitului de personal medical | Mentinerea rezidentilor in sistem

Reducerea deficitului de personal medical | Mentinerea rezidentilor in sistem

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/reducerea-deficitului-de-personal-medical-mentinerea-rezidentilor-in-sistem/

Guvernul Romaniei a aprobat, la solicitarea Ministerului Sanatatii, proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind unele masuri din domeniul sanatatii.

Conform actului normativ, medicii rezidenti care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi incadrati cu contract individual de munca pe durata determinata de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregatire, in functia de medic.

“Salarizarea va fi corespunzatoare ultimului an de pregatire. Acesti medici rezidenti pot fi incadrati in unitati sanitare publice care inregistreaza deficit de personal si pot profesa sub indrumarea unui medic cu drept de libera practica in specialitatea respectiva.”, precizeaza minsterul.

Actul normativ clarifica si situatia rezidentilor care pe perioada starii de urgenta/starii de alerta ca efect al pandemiei COVID-19 au fost detasati in alte unitati sanitare si au intrerupt modulele de pregatire in care se aflau la momentul respectiv. Astfel, a fost introdusa procedura de modificare/adaptare a curriculum-ului de pregatire pana la finalizarea duratei de pregatire.

Potrivit sursei citate, acestor persoane li se va permite accesul pentru sustinerea examenului de specialist si, ulterior, obtinerea dreptului de libera practica in specialitate.

“Pentru cresterea calitatii pregatirii rezidentilor de la domeniul medicina dentara si domeniul farmacie s-a corelat numarul de rezidenti cu numarul de profesori/indrumatori de formare, conform datelor furnizate de Universitatile de Medicina si Farmacie si a facultatilor de profil.”, mai transmiste MS.

Sunt clarificate si situatiile privind schimbarea specialitatii pentru rezidentii pe loc care, din motive obiective, nu pot efectua specialitatea aleasa in urma concursului de rezidentiat.

Actul normativ prevede si reglementarea separata a modalitatii de sustinere a examenului de specialist in specialitatile de anestezie si terapie intensiva si medicina de urgenta. Examenul se organizeaza potrivit metodologiei specifice aprobata prin Ordin al ministrului Sanatatii.

De asemenea, va fi introdus formatul electronic al Caietului de monitorizare a pregatirii in rezidentiat, masura care urmareste cresterea capacitatii de urmarire a pregatirii rezidentilor si a gradului de digitalizare.

Etichete: deficit de personal medical, medici rezidenti

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Raluca Burlă says:

    De unde putem afla care sunt unitatile sanitare cu deficit de personal ? Pe site ul MS nu scrie nimic. Sunt medic rezident in ultimul an si nu stiu unde as putea sa ma incadrez pentru un an ca medic incepand cu 1 ian 2023.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: