Reanalizarea testelor clinice pentru antidepresive arata rolul efectului placebo

12/01/2012

Reanalizarea testelor clinice pentru antidepresive arata rolul efectului placebo

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/reanalizarea-testelor-clinice-pentru-antidepresive-arata-rolul-efectului-placebo/

Un nou studiu sugereaza ca, atunci cand ne luptam cu depresia, credinta oamenilor poate conta chiar mai mult decat tratamentul in sine. Testele clinice din toate ariile medicale sufera mai mult sau mai putin de efectul placebo dar in unele boli raspunsul placebo este comun, depresia fiind una din aceste boli.

Intr-un studiu publicat online in 4 octombrie in Journal of Clinical Pszchiatry, cercetatorii au reanalizat rezultatele unui studiu clinic din 2002 ce comparase efectul sertralinei (Zoloft), al extractelor de sunatoare (slab inhibitoare de monoaminoxidaza) Si un placebo.

Studiul original, ce a inclus 340 de persoane cu depresie moderata, a gasit ca nici un tratament nu a fost superior celui cu placebo atunci cand a fost luat pentru 6 luni.

Noul studiu a reinterpretat datele astfel: au fost diferentiati pacientii care au crezut ca au luat tratamentul adevarat fata de cei care credeau ca sunt pe placebo. Studiul initial a fost orb, pacientii nu au Stiut ce medicamente iau de fapt. Dar, la 8 saptamani de la incepere, pacientii au fost intrebati ce tratament cred ca iau.

Astfel cei care au crezut ca iau sertralina sau cei cu extracte de sunatoare au avut Sanse mai mari de imbunatatire decat cei care au crezut ca fac parte din grupul placebo.

Din cei 71 care au indicat ca iau sertralina, doar putin mai mult de jumatate au raspuns la tratament, in a 8-a saptamana, cu o reducere cu cel putin 50% a scorului pe scara cu 17 itemi, Hamilton.

Cei care au crezut ca iau extracte de sunatoare au dus-o chiar mai bine: 68% din cei 90 au raspuns la tratament. Si dintre cei care au identificat corect ca primesc tratamentul cu sunatoare, 80% au avut starea imbunatatita.

Cumva de asteptat, doar 24% din pacientii ce au crezut ca sunt pe placebo au avut starea imbunatatita.

Rezultatele nu dovedesc ca ceea ce cred oamenii duce la raspunsul pozitiv in tratamentul depresiei, conform conducatorului de studiu, dr. Justin Chen de la Massachusetts General Hospital, Boston.

„Este posibil ca persoanele care s-au simtit mai bine la sfarSitul celor 8 saptamani sa fi fost mai inclinate sa creada ca sunt pe tratamentul activ mai ales cei care sperau sa primeasca tratamentul medicamentos”.

Dar studiul se adauga unei cohorte intregi care arata ca ceea ce cred pacientii este important in raspunsul lor la tratament, in special in cazul depresiei.

„In acest studiu, credintele pacientilor privind tratamentul apar mai puternice decat tratamentul pe care l-au primit de fapt” a adaugat dr. Chen. „Asta nu inseamna ca antidepresivele nu au efecte biologice sau ca efectul terapiei antidepresive depinde exclusiv de modul de gandire al pacientului”.

Dr. Chen a subliniat ca exista dovezi puternice ca antidepresivele au efecte mai bune asupra persoanelor cu simptome severe de depresie decat asupra celor cu depresie uSoara sau moderata. Conform unui studiu publicat in Journal of the American Medical Association, antidepresivele au un beneficiu substantial fata de placebo pentru persoanele cu depresie severa dar minim sau chiar deloc pentru persoanele cu depresie uSoara spre moderata.

Deci, ce e mai bine pentru medici si pacienti?

Dr. Chen spune ca e important pentru medici si pacienti sa fie constienti ca increderea in tratament conteaza. Pacientii trebuie sa discute despre rezervele lor privind tratamentul decat sa accepte o prescriere a unui tratament cu care nu se simt comfortabil.

Sunt necesare mai multe studii care sa documenteze rezultatele curente iar acestea trebuie sa nu includa tratamente alternative. Trialul initial a fost conceput pentru a studia efectele extractelor de sunatoare si e posibil sa fi atras un numar mare de persoane ce erau entuziaste in privinta acesteia sau a tratamentelor alternative, in general. Astfel incat studiul ar putea sa nu reflecte starea generala a persoanelor suferind de depresie. 

Sursa foto: Wikipedia.org

Autor: Adrian Grom

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: