Realitatea Virtuala folosita in sectia de terapie intensiva, la Miercurea-Ciuc

Realitatea Virtuala folosita in sectia de terapie intensiva, la Miercurea-Ciuc
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/realitatea-virtuala-folosita-in-sectia-de-terapie-intensiva-la-miercurea-ciuc/
Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) din Miercurea-Ciuc a anuntat inceperea folosirii Realitatii Virtuale in sectia de terapie intensiva, in premiera nationala.
“Am atins o piatra de hotar istorica in ingrijirea pacientilor de terapie intensiva: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuala (VR) in sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Miercurea-Ciuc – dupa cunostintele noastre in premiera nationala. Utilizarea tehnologiei VR reduce demonstrabil anxietatea si durerea pacientilor, sprijina reabilitarea si contribuie la prevenirea depresiei si a stresului posttraumatic – deschizand noi perspective in ingrijirea spitaliceasca”, scrie intr-un comunicat transmis de SJU Miercurea-Ciuc.
Potrivit sursei citate, prima terapie VR a avut loc in urma cu cateva zile, iar rezultatele au fost foarte bune.
“In data de 05.05.2025 s-a desfasurat prima terapie VR in spitalul nostru. Pacientul a fost internat pe sectia de terapie intensiva de doua saptamani. Starea lui fizica s-a imbunatatit: respira fara ajutorul unui ventilator, printr-o canula traheala, si comunica cu noi prin gesturi si scris. In prezenta medicilor dr. Bartha István, dr. Ráduly Dénes si dr. Kiss Konrád-Ottó, precum si a echipei sectiei de terapie intensiva, pacientul ‘s-a scufundat’ in lumea copacilor Sequoia (…). La inceput, avea o expresie serioasa, dar treptat a devenit curios si a zambit – ceva ce nu am mai vazut pe durata internarii sale. A doua zi, cand a vazut ca aducem casca VR, s-a ridicat singur in pat, si-a pus protectia faciala si a indicat cu entuziasm ca doreste sa vada din nou natura”, se explica in comunicatul citat.
Sursa mentionata puncteaza si importanta respectarii regulilor pe timpul terapiei VR, astfel incat aceasta sa se desfasoara in siguranta.
Ideea folosirii acestei terapii ii apartine medicul rezident dr Kiss Konrád-Ottó, fiind formulata in urma cu un an, iar ochelarii VR au fost achizitionati din donatii.
“Echipa sectiei de terapie intensiva, sub conducerea doamnei dr. András-Hlavathy Katalin, a infiintat Asociatia Sfantul Anton de Padova, prin intermediul careia au inceput sa stranga donatii. Dupa un an de munca perseverenta, cu ajutorul Consulatului General al Ungariei la Miercurea-Ciuc, al Asociatiei Intreprinzatorilor Ciucani, a donatiilor primite prin Balul Katalin si al Spitalului Judetean de Urgenta din Miercurea Ciuc, in mai 2025 asociatia a reusit sa achizitioneze sase ochelari VR Meta Quest 3′, se precizeaza in comunicat.
Spitalul mai precizeaza ca programele terapeutice care ruleaza pe acestia au fost oferite gratuit de organizatia americana Invincikids, iar aplicatiile au fost dezvoltate de trei medici anesteziologi de la Universitatea Stanford.
Totodata, se mai mentioneaza ca studiile au demonstrat ca terapia VR ‘reduce intensitatea si disconfortul durerii, diminueaza anxietatea, poate reduce necesitatea analgezicelor, scurteaza durata spitalizarii, sprijina o reabilitare mai rapida si mai confortabila, ofera o evadare mentala, reducand plictiseala si sentimentul de neputinta’.
In comunicat se arata ca aceasta abordare inovatoare ajuta la prevenirea depresiei si a sindromului de stres posttraumatic, care poate aparea la 20-40% dintre pacientii externati de pe sectiile de terapie intensiva.
SJU Miercurea-Ciuc puncteaza ca in viitor se doreste folosirea programului de terapie de Realitate Virtuala si in fizioterapie, impreuna cu terapeuti specializati si echipamente speciale.
“Pacientii imobilizati la pat pierd rapid masa musculara, ceea ce incetineste recuperarea – mediul virtual motivant poate ajuta si in acest sens. De asemenea, planificam o cercetare stiintifica privind eficacitatea terapiei VR, in special in randul pacientilor din Romania – un astfel de studiu nu exista inca in tara”, se precizeaza in comunicat.
Unitatea medicala doreste ca in viitor sa utilizeze castile VR si in fizioterapie, impreuna cu terapeuti specializati si echipamente speciale.
“Nu putem – nici ca laici, nici ca profesionisti – sa ne imaginam cum este sa petreci o perioada lunga intr-un mediu spitalicesc lipsit de stimuli, unde doar sunetele aparatelor si peretii din fata definesc zilele. Lipsa naturii si a apropierii umane afecteaza profund si sufletul. VR nu este o solutie completa, dar poate oferi alinare si sprijin. Acest lucru este confirmat atat de cercetari, cat si de povestea primului nostru pacient care a beneficiat de aceasta terapie”, a concluzionat Dr. Kiss Konrád-Ottó.
Sursa foto: Spitalul Judetean de Urgenta M-Ciuc/Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház/FB
Etichete: realitatea virtuala, RV, terapie intensiva, spitalul judetean de urgenta din miercurea ciuc

Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii