Razboiul medicamentelor se inteteste! Producatorii scad pretul, dar cer eliminarea taxa de clawback

27/02/2015

Razboiul medicamentelor se inteteste! Producatorii scad pretul, dar cer eliminarea taxa de clawback

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/razboiul-medicamentelor-se-inteteste-producatorii-scad-pretul-dar-cer-eliminarea-taxa-de-clawback/

pilula-impotriva-cancerului“In ceea ce priveste asigurarea cu medicamente pentru pacientii din Romania, statul roman isi indeplineste numai 70% din aceasta indatorire fundamental”

Continua  contrele cu privire la solicitarea Ministerului Sanatatii de actualizare a preturilor la medicamente.

“Va rog sa explicati ca suntem in Uniunea Europeana si ca romanii au dreptul sa plateasca medicamentele la preturile care sunt accesabile si pentru alti cetateni europeni: bulgari, maghiari, germani, ce or fi ei. Nu cu 25% in plus. Stiu ca producatorii sunt suparati si de asta, din 2009 pana azi, nu am facut ce trebuia, dar trebuia sa facem mai demult. Nu facem altceva decat sa dam drepturile romanilor de a plati medicamentele la preturile din Uniunea Europeana. Inteleg ca va fi o lupta grea. Cu cat veti explica mai mult, cu atat vom castiga mai usor aceasta batalie”, s-a adresat Victor Ponta ministrului Banicioiu, in sedinta de Guvern de saptamana aceasta.
 
Replici dupa replici

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente a emis o noua informare cu privire la declaratiile premierului Romaniei, prin care va solicita organizarea de urgenta a unui forum expert de dezbatere a situatiei actuale a finantarii sistemului de sanatate.

“In primul rand, va asiguram de faptul ca, alaturi de respectarea drepturilor pacientilor romani de a avea acces la medicamente asemenea tuturor cetatenilor din Uniunea Europeana, companiile farmaceutice membre ale asociatiei noastre au drept prioritate respectarea legislatiei in vigoare din Romania. Respectam toate obligatiile fiscale impuse de catre autoritatile romane, desi ele au ajuns in momentul de fata sa puna o presiune uriasa asupra capacitatii noastre de operare. O suprataxa de 25% pe cifra de afaceri realizata in relatia cu sistemul de asigurari de sanatate, alaturi de diferenta de 4% generata de un curs valutar inghetat la nivelul anului 2012 inseamna ca pretul real al medicamentelor este cu 29% mai mic decat cel afisat in Catalogul national al medicamentelor.
In niciunul din statele Uniunii Europene companiile producatoare de medicamente nu participa la finantarea cheltuielilor cu medicamente intr-un cuantum atat de mare, cum se intampla in Romania”, spun reprezentantii ARPIM.

“Aceste decizii trebuie luate cu mare atentie fata de accesul pacientilor romani la medicamente”

Si in ceea ce priveste comparatia cu preturile medicamentelor din Uniunea Europeana, ARPIM isi intareste inca odata pozitia contrarie, afirmant ca “procentul de 25% in plus la preturile medicamentelor din Romania mentionat este neconform cu realitatea”, catalogand aceste afirmatii ale oficialilor drept neintelegeri.

“Membrii asociatiei noastre sunt de acord cu alinierea preturilor la medicamente cu preturile din tarile invocate de dumneavoastra, in conditiile legii. Dar in aceasta situatie, este onest, echitabil si obligatoriu ca statul sa asigure companiilor producatoare de medicamente in Romania aceleasi conditii ca cele existente in tarile din Uniunea Europeana la care v-ati referit, respectiv eliminarea taxei clawback (care in acest an a ajuns la aproape 30% din cifra de afaceri a fiecarei companii producatoare de medicamente), calcularea pretului la medicamente utilizand cursul de schimb valutar folosit la alcatuirea bugetului pentru anul in curs (si nu cel din anul 2012, asa cum se intampla acum), actualizarea listei de medicamente in mod real si continuu, alocarea unui buget pentru medicamente la un nivel comparabil cu cel al tarilor Uniunii Europene la care v-ati referit precum si multe alte masuri necesare a fi luate in cadrul unei politici rationale si corecte in domeniul medicamentului (nu asa cum s-a intamplat in ultimii ani).

Toate aceste decizii trebuie luate cu mare atentie fata de accesul pacientilor romani la medicamente, deorece scaderea preturilor la medicamente sub nivelul existent la aceasta data va face medicamentele din Romania extrem de atractive pentru comertul intracomunitar, fapt care le va face indisponibile pentru bolnavii din Romania.

“Dupa cum cunoasteti probabil, chiar si la nivelul actual al preturilor, Ministerul Sanatatii a fost nevoit sa suspende temporar distribuirea in afara teritoriului Romaniei a unui numar de 22 de medicamente (initial, in anul 2013), ulterior a unui numar 41 de medicamente (in anul 2014). Cum ne putem astepta, Domnule Prim-Ministru, ca se va asigura in aceste conditii disponibilitatea medicamentelor pentru bolnavii din Romania, cand vom vorbi despre sute, chiar mii de medicamente care vor fi vizate de comertul intracomunitar?”, mai scrie in cel mai recent comunicat de presa emis de ARPIM.

“Va solicitam sa aveti in vedere respectarea regulilor Uniunii Europene”

“Va solicitam sa aveti in vedere respectarea regulilor Uniunii Europene si atunci cand este vorba de obligatiile statului in raport cu cetatenii Romaniei, nu doar atunci cand este vorba de obligatiile entitatilor private. Nu putem, noi ca si companii private sa preluam pe termen lung responsabilitatile ce revin, de drept, statului roman”

“Nu intelegem de ce…”

“Nu intelegem de ce intreaga povara pentru acoperirea deficitului bugetar sa fie suportata numai de producatorii de medicamente, mai mult, sa platim o taxa inclusiv pe veniturile incasate de alte entitati private care comercializeaza medicamente in Romania. Cum se incadreaza acest fapt cu principiile codului fiscal aplicabil in Romania?

Potrivit Constitutiei Romaniei, statul are obligatia sa asigure si sa garanteze cetatenilor dreptul la ocrotirea sanatatii. Cu toate acestea, in ceea ce priveste asigurarea cu medicamente pentru pacientii din Romania, statul roman isi indeplineste numai 70% din aceasta indatorire fundamentala, intrucat in acest moment, aproximativ 30% din cheltuielile cu medicamente sunt asigurate si finantate de catre producatorii de medicamente, prin taxa clawback pe care acestia o platesc incepand cu anul 2010″, mai concluzioneaza reprezentantii ARPIM.

 ARPIM se conformeaza, dar pune conditii: eliminarea taxei de clawback

La final, producatorii de medicamente transmit ca vor respecta solictarea de scadere a pretului la medicamante, odata ce statul roman va indeplini cateva conditii.  Una dintre acestea este eliminarea taxei de clawback.

“In concluzie, Domnule Prim-Ministru, va informam ca membrii asociatiei noastre vor respecta masura impusa de Ministerul Sanatatii avand ca rezultat scaderea preturilor medicamentelor din Romania (Canamed), concomitent cu angajamentul autoritatilor pentru indeplinirea cumulativa si a altor conditii care sa aduca Romania intr-o pozitie egala si comparabila cu cea a statelor UE la care ati facut referire in ceea ce priveste politica in domeniul medicamentelor si anume:

1. Folosirea fondurilor economisite prin scaderea preturilor la introducerea de medicamente inovative pe lista celor compensate de statul roman, tratamente la care cetatenii romani au drepturi egale cu cele ale celorlalti cetateni din Uniunea Europeana si de care nu au putut beneficia in ultimii 6 ani.

2. Eliminarea taxei clawback care a fost conceputa si introdusa ca o masura temporara pentru asigurarea unui acces neintrerupt al populatiei la medicamente in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
3. Calcularea preturilor de producator utilizand cursul de schimb valutar folosit la alcatuirea bugetului pentru anul in curs si valutele (altele decat euro) la nivelul cursului de schimb mediu prognozat de Comisia Nationala de Prognoza pentru anul in curs.
4. Participarea in mod solidar si echitabil a tuturor entitatilor private care comercializeaza medicamente in Romania la efortul de asigurare a medicamentelor pentru bolnavii din Romania (nu doar producatorii de medicamente, asa cum se intampla acum)”.

Reamintim ca Ministerul Sanatatii a solicitat, luni, 23 februarie, detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sa isi actualizeze, pana la data de 10 martie, toate preturile la medicamentele de uz uman, in conformitate cu Ordinul Ministrului Sanatatii 75/2009.

 “Aceasta intrare in normalitate a preturilor medicamentelor inseamna de fapt o schimbare in beneficiul sistemului de sanatate, astfel incat majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire in scadere a preturilor. Asta va insemna o economie substantiala la bugetul de stat, care se va regasi in tratamente si medicamente inovatoare pentru pacienti”, a afirmat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Imediat CNAS a emis o informare de presa prin care a salutat demersul Ministerului.

“Acest lucru va reprezenta un beneficiu real pentru sistem. Practic, vom putea trata un numar mai mare de pacienti cu aceleasi costuri, iar diferenta de bani pe care o vom economisi astfel o putem utiliza in sistem pentru tratamentele inovatoare. Ma refer aici la tripla terapie, interferon free si nu numai. Chiar daca avem acesti bani, vom incheia contracte cost-volum-eficienta care sa asigure accesul la aceste tratamente unui numar cat mai mare de bolnavi”, a declarat si Vasile Ciurchea, presedintele CNAS.

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: