Rata nasterilor prin cezariana a depasit 60% | OMS trage un semnal de alarma

28/11/2019
Rata nasterilor prin cezariana a depasit 60% | OMS trage un semnal de alarma

Rata nasterilor prin cezariana a depasit 60% | OMS trage un semnal de alarma

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rata-nasterilor-prin-cezariana-a-depasit-60-oms-trage-un-semnal-de-alarma/

Rata nasterilor prin cezariana a depasit 60%, afirma senatorul Emanuel Botnariu, membru al Comisiei pentru sanatate publica din Camera superioara a Parlamentului.

“Noi am trecut peste o perioada de 40 de ani, s-au facut foarte multe abuzuri, dar odata cu anul 1990 aceasta practica – nasterea prin cezariana – a inceput procentual sa tot creasca, in asa fel incat, pe ultima statistica de anul trecut, rata nasterilor prin cezariana a depasit 60%, ceea ce este un semnal de alarma pentru toti – medici, pacienti, autoritati, cat si organisme internationale care ne monitorizeaza”, a declarat senatorul conform Agerpres.

Si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Adela Cojan, a subliniat, la randul sau, ca Romania are indicatorii de natalitate si de mortalitate infantila cei mai slabi din Europa.

“Este la indemana medicilor specialisti sa incerce sa convinga femeile care nasc sa nu isi mai doreasca nasterile prin cezariana fugind de frica durerii, ci sa incerce sa faca din acest eveniment, care este un act pur fiziologic, un eveniment natural, in care moasa sau medicul specialist, atunci cand se ivesc complicatii, sa contribuie medical”, a afirmat Cojan.

Ea a precizat ca poate viitoarele mame pot fi educate corect de catre medicii de familie pentru a prefera nasterea naturala in locul cezarienelor.

Potrivit acesteia, Casa deconteaza mai multi bani pentru cezariene – adica 2.700 de lei pentru operatia de cezariana si 1.600 de lei pentru nasterea naturala.

Diana Paun, consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, a subliniat ca este nevoie de strategii si politici publice pentru sprijinirea nasterii naturale.

“Numarul nasterilor prin cezariana este in continua crestere peste tot in lume, iar OMS trage un semnal de alarma mai ales cu privire la numarul de nasteri prin cezariana fara a avea o indicatie medicala in acest sens. Recomandarea OMS este aceea de diminuare a acestui trend. (…) Procentul de nasteri prin cezariana este foarte mare si este in continua crestere. De multe ori operatia cezariana nu este justificata din punct de vedere medical daca nasterea naturala e posibila. (…) Avem nevoie de strategii si politici publice pentru sprijinirea nasterii natural”, a declarat Diana Paun potrivit sursei citate.

Etichete: nastere prin cezariana, nastere naturala, costuri cezariana, costuri nastere naturala, beneficii nastere naturala, complicatii cezariana

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: