Stiri medicale

Raspunsul imun secundar vaccinal

Data ultimei actualizari: 05/03/2013

raspuns imunologic  vaccinRapiditatea raspunsului secundar  sau a unor rapeluri ulterioare sunt posibile datorita memoriei imunologice.

Este important de stiut ca aceasta memorie imunologica depinde de calitatea si  cantitatea antigenului inoculat, precum si de  ritmul administrarilor.

Limfocitele B de memorie au pe suprafata lor receptori pentru antigene cu afinitate mai mare pentru antigen si dupa contactul cu acesta prolifereaza foarte repede, transformandu-se in plasmocite producatoare de IgG specific.

Nu se stie precis daca si receptorii pentru antigen ai limfocitelor T au afinitate mai mare pentru antigen decat in raspunsul primar, dar s-a constat ca raspunsul secundar se produce la o stimulare cu cantitati mai mici de antigen.

Despre cunoasterea dinamicii de aparitie ai anticorpilor in raspunsul primar si secundar aflati mai multe parcurgand cursul EMC “Introducere in vaccinologie”, accesand https://www.formaremedicala.ro/home/dcsol-elearn/cursuri/curs-introducere-vaccinologie/.

Cursul este disponibil gratuit pe platforma FormareMedicala.ro si se adreseaza in special medicilor de familie. 

Autor: Dorina Pirau
Dorina Pirau

Dorina Pirau este Editor Sef al echipei de redactie FormareMedicala, cu experienta de peste 10 ani in jurnalism medical, autor al numeroase articole si stiri medicale disponibile pe portalul FormareMedicala.ro Coordonator al unui mare numar de proiecte precum conferinte medicale, congrese international, cursuri. Editor coordonaor al revistei de Romane de Medicina Dentara si Editor Coordonator al Tribunei CMDB.

Comentariile sunt inchise.