Raport ORS: Plata in functie de performanta in sanatate

27/05/2013

Raport ORS: Plata in functie de performanta in sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raport-ors-plata-in-functie-de-performanta-in-sanatate/

poza raport sanatateUn al treilea raport pe tema platii in functie de performanta in sistemul sanitar a fost lansat de Observatorul Roman de Sanatate (ORS). Intitulat “Plata in functie de performanta in sanatate – Un pod prea indepartat?”, raportul analizeaza considerentele metodologice si practice necesare implementarii sistemului de plata in functie de performanta in sistemul de sanatate si releva impactul pe care introducerea acestui sistem de plata le poate avea asupra sistemului sanitar autohton.

Plata in functie de performanta nu este un antidot pentru subfinantare si coruptie

 

“Desi atractiva la prima vedere, plata in functie de performanta este dificil de pus in practica si dovezile care o sustin sunt controversate. In niciun caz aceasta modalitate de plata nu poate actiona drept antidot pentru subfinantare, coruptie, neglijenta si lipsa de transparenta”, a declarat Adrian Gheorghe, autorul raportului de cercetare “Plata in functie de performanta in sanatate” si presedintele asociatiei Observatorul Roman de Sanatate. 

Importanta raportului realizat de ORS este cu atat mai mare cu cat la nivel Ministerului Sanatatii a fost format un grup de lucru al carui scop este elaborarea unei noi lege a salarizarii personalului medical, care ar putea fi scos din grila bugetara incepand din acest an. In legatura cu adoptarea politicii de plata in functie de performanta in sistemul sanitar din Romania, Adrian Gheorghe, doctor in politici de sanatate la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, a afirmat ca este o actiune prematura.

“Acest tip de plata este inca un concept experimental, cu potential, insa insuficient studiat. Drept dovada, el a fost aplicat cu prudenta de catre decidentii din alte tari, exclusiv ca si mecanism complementar. Pe de alta parte, dezbaterea privind definirea si monitorizarea performantei actului medical in Romania este absolut necesara. Aceasta trebuie continuata in sensul includerii treptate si concrete a masurarii performantei in cultura planificarii si livrarii serviciilor de sanatate”, a subliniat Adrian Gheorghe. 

Performanta in sanatate – accent pe interesul pacientului

 

Observatorul Roman de Sanatate recomanda definirea conceptului de performanta in sanatate prin raportare la binele si la interesul pacientilor, si nu prin raportare la binele producatorilor de medicamente sau al furnizorilor de servicii medicale. Inaintea unei dezbateri asupra introducerii politicii de plata in sanatate bazate pe performanta sunt absolut necesare implementarea graduala a criteriilor de performanta in Contractul Cadru, initial cu scop de monitorizare pentru minimum 3 ani si o evaluare preliminara a nivelului de performanta actual.

De asemenea, transparenta privind activitatea furnizorilor de servicii medicale si raportarea publica a indicatorilor de performanta la nivel de furnizor sunt elemente cheie pentru cresterea calitatii serviciilor medicale. 

Observatorul Roman de Sanatate este o organizatie non-guvernamentala care isi propune sa contribuie la imbunatatirea sistemului de sanatate din Romania prin desfasurarea de studii de cercetare privind performanta politicilor si a serviciilor de sanatate.

Autor: Agerpress

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: