Raport OMS si UNICEF: Alerta rosie privind scaderea ratei de vaccinare a copiilor

15/07/2022
Raport OMS si UNICEF: Alerta rosie privind scaderea ratei de vaccinare a copiilor

Raport OMS si UNICEF: Alerta rosie privind scaderea ratei de vaccinare a copiilor

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raport-oms-si-unicef-alerta-rosie-privind-scaderea-ratei-de-vaccinare-a-copiilor/

Criza Covid si dezinformarea se afla la originea celei mai mari scaderi continue a ratei de vaccinare infantila impotriva altor boli in aproape trei decenii, arata un raport realizat de Organizatia Mondiale a Sanatatii (OMS) si UNICEF, informeaza AFP si Agerpres.

Proportia copiilor carora le-au fost administrate cele trei doze de vaccin contra difteriei, tetanosului si poliomielitei (DTP) a scazut de la 86% in 2019 la 81% in 2021. Acest vaccin este utilizat ca indicator-cheie al acoperirii vaccinale la nivel global, mai scriu sursele citate.

Aceasta scadere inregistrata in 2020 si 2021 urmeaza unui deceniu de progrese.

”Vorbim despre o alerta rosie pentru sanatatea copiilor. Suntem martorii celei mai mari scaderi continue a imunizarii infantile intr-o generatie. Consecintele se masoara in numar de vieti ”, a declarat Catherine Russell, directoarea generala a UNICEF, potrivit unui comunicat de presa.

Aproximativ 25 de milioane de copii au ratat una sau mai multe doze de vaccin DTP in 2021. Cu doua milioane mai multi decat in 2020 si cu sase milioane mai mult decat in 2019.

Printre acesti 25 de milioane, 18 milioane nu au primit nicio doza, majoritatea traind in tari cu venituri medii sau mici.

Raportul mai arata ca printre cauze acestei scaderi sunt: conflicte, dezinformare si probleme de aprovizionare sau de continuitate a administrarii legate de pandemia de COVID-19.

Au existat sperante ca in anul 2021 sa inceapa o recuperare dupa perioadele de lockdown, in schimb insa, ratele de vaccinare au continuat sa scada, fenomen inregistrat in toate regiunile lumii.

De asemenea, aceasta acoperire foarte slaba a determinat aparitia unor epidemii evitabile de rujeola si poliomielita in ultimele 12 luni.

Etichete: vaccinarea copiilor, vaccinare infantila, OMS, UNICEF

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: