Raport: In perioada 2011-2015, Ministerul Sanatatii a lasat necheltuita, in cont, suma de peste 110 milioane de euro

Adriana Pavel 08/03/2018


Raportul Curtii de Conturi a Romaniei pentru anul 2016, publicat in februarie 2018, contine peste 300 de pagini de informatii despre risipa de bani publici din ultimii ani.

Potrivit Pressone, documentul prezinta si concluzii ale unor analize profunde pe care inspectorii Curtii le-au intocmit cu privire la activitatea pe mai multi ani a unor institutii publice.

Astfel, s-a constatat cum Ministerul Sanatatii a lasat necheltuita, in perioada 2011-2015, suma totala de 522 de milioane de lei (peste 110 milioane de euro), bani pe care ii avea in cont.

“Numai din disponibilul nealocat de 522 milioane lei se pot achizitiona 72 de aparate de diagnostic prin imagistica medicala (aparate tip RMN cu un pret mediu de 7,2 milioane lei, care reprezinta pretul de achizitie mediu realizat la nivelul unitatilor sanitare), aparate cu care se puteau dota tot atatea unitati sanitare (spitale publice)”, se spune in raportul Curtii de Conturi, conform pressone.ro

Daca vorbim tot in domeniul, raportul mai dezvaluie cum Ministerul Sanatatii a ratat fonduri nerambursabile de peste 300 de milioane de euro

Potrivit sursei, intre 2011 si 2015, din cauza ignorantei celor care au condus acest Minister, s-a perimat un sistem informatic care costase 44,6 milioane de lei (peste 9,5 milioane de euro) − sistem care, potrivit inspectorilor Curtii de Conturi, “nu s-a finalizat, nu s-a implementat si nu a fost pus in functiune”.

In plus, Ministerul Sanatatii (MS) a platit studii de fezabilitate ineficiente in valoare de peste 114 milioane de lei.
Cel mai grav este ca MS nu a reusit sa acceseze 470 de milioane de lei (peste 100 de milioane de euro) din Programul Operational Regional al vechiului exercitiu bugetar european (2007-2013), precum si faptul ca a pierdut alte finantari europene de peste 79 de milioane de lei, mai scrie sursa mentionata.

Tot din cauza ca Ministerul nu intocmit la timp o cartografiere a nevoilor de servicii si infrastructura, Romania a ajuns in imposibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile in valoare de 1,467 miliarde de lei (peste 318 milioane de euro) din actualul exercitiu bugetar al UE (2014-2020), mai dezvaluie raportul Curtii de Conturi.

Autor: Adriana Pavel

Adriana Pavel are o experienta de 13 ani in televiziune, radio, presa scrisa, comunicare si online content. A petrecut cel mai mult timp in redactiile de stiri ca reporter-redactor, a coordonat echipe de teren, iar scrisul este pasiunea sa.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Pe acelasi subiect:

Peste 300.000 de lei imputati de CJAS furnizorilor de servicii medicale din Covasna

La Ministerul Sanatatii urmeaza o restructurare de posturi dupa ce reorganizarea nu si-a atins scopul

Judetul Bistrita-Nasaud a primit peste 14.000 de doze gratuite de vaccin antigripal

Sectia de Pediatrie a Spitalului din Nehoiu se va inchide dupa ce singurul medic specialist se va pensiona

Accesati un chestionar despre nutritie, stil de viata sanatos si suplimentele alimentare si puteti castiga premii