Raport Curtea de Conturi despre MS: Inregistrari duble ale cheltuielilor cu medicamente

19/03/2019

Raport Curtea de Conturi despre MS: Inregistrari duble ale cheltuielilor cu medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/raport-curtea-de-conturi-despre-ms-inregistrari-duble-ale-cheltuielilor-cu-medicamente/

Potrivit unui raport al Curtii de Conturi, Ministerul Sanatatii nu a actionat pe parcursul anului 2017 in vederea constituirii unei rezerve de medicamente, vaccinuri, dezinfectanti, insecticide sau dispozitive medicale.

“La nivelul Ministerului Sanatatii s-au constatat anumite deficiente privind organizarea evidentei stocurilor de medicamente (vaccinuri), achizitionate de Ministerul Sanatatii si transferate directiilor de sanatate publica pentru implementarea Programului national de vaccinare. In acest sens, Ministerul Sanatatii a inregistrat in evidenta contabila consumul de vaccinuri la momentul repartizarii acestora catre unitatile sanitare, prin directiile de sanatate publica, si nu la momentul justificarii de catre unitatile sanitare/medicii de familie a consumului efectiv de vaccinuri, pe baza deconturilor justificative lunare”, scrie in raportul Curtii de Conturi pe anul 2017, facut public de curand.

Conform sursei citate, la nivelul Ministerului Sanatatii s-a evidentiat faptul ca s-au realizat inregistrari duble ale cheltuielilor cu medicamente (vaccinuri), fiind inregistrate atat de minister, cat si de unitatile sanitare subordonate, realizandu-se astfel o raportare eronata a acestor cheltuieli prin situatiile financiare centralizate.

Continut educational:

Curs GRATUIT, 10 EMC:

Neuropatia diabetica

De asemenea, inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca Ministerul Sanatatii nu a actionat in vederea constituirii rezervei de medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanti, insecticide, dispozitive medicale, tehnologii/dispozitive asistive si alte materiale, aflandu-se in imposibilitatea asigurarii interventiilor medicale in situatiile in care s-ar realiza un cumul de cazuri si situatii de urgenta colectiva, cu impact asupra sanatatii publice.

Si, lista neconcordantelor descoperite de Curtea de Conturi este mai luna. De exemplu, s-a descoperit ca “ministerul nu a intreprins toate demersurile legale pentru asigurarea cadrului legal corespunzator de raportare catre CNAS a intregului consum de medicamente incluse in Programul national de vaccinare, finantat din bugetul Ministerului Sanatatii, pentru care detinatorii autorizatiei de punere pe piata (DAPP) sau reprezentantii legali ai acestora aveau obligatia platii contributiei clawback”.

Etichete: raport curtea de conturi, ministerul sanatatii, cheltuieli medicamente

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Citu: Am avut rezultate bune, nu ne putem permite acum sa nu respectam regulile si restrictiile

156.000 de locuri noi la vaccinarea cu vaccin Pfizer/BioNTech, incepand cu 1 martie

Presedintele Consiliului European: Saptamanile urmatoare vor fi dificile in ceea ce priveste vaccinarea

AstraZeneca a transmis ca incearca sa livreze 40 de milioane de doze de vaccin catre statele UE pana la finalul lui martie

OMS: O persoana din zece care a avut Covid-19 prezinta simptome si dupa 12 saptamani