Rafila: Trebuie sa combatem obscurantismul care ameninta societatea romaneasca

15/09/2023
Rafila: Trebuie sa combatem obscurantismul care ameninta societatea romaneasca

Rafila: Trebuie sa combatem obscurantismul care ameninta societatea romaneasca

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafilatrebuie-sa-combatem-obscurantismul-care-ameninta-societatea-romaneasca/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, le-a cerut cadrelor medicale sa combata obscurantismul care ameninta societatea romaneasca si ‘aberatiile’ care circula in spatiul public cu privire la diverse boli sau tratamente.

Prezent la evenimentul ‘Zilele stiintifice ale Institutului National de Boli Infectioase ‘Prof. Dr. Matei Bals”, ministrul Sanatatii a povestit ca a primit un mesaj, conform caruia ‘se imprastie din elicoptere si avioane de joasa inaltime’ un virus ‘COVID, dar cu mai multe secvente de ARN de Ebola’ si care ‘trebuie tratat repede, altfel devine periculos’, relateaza Agerpres.

“Asemenea aberatii care circula in spatiul public trebuie combatute si, in mod evident, dincolo de componenta stiintifica a unor astfel de manifestari, trebuie sa (…) transmitem niste mesaje si pentru populatia generala, pornind de la preventie, daca ne referim la vaccinare si continuand cu informatii corecte despre modul in care se administreaza, de exemplu, terapia antibiotica, pentru ca emergenta bacteriilor multirezistente la antibiotice reprezinta, probabil, una dintre cele mai importante provocari. Sunt convins ca, pe parcursul celor cateva zile ale acestei conferinte, veti face acest lucru, dar si ulterior. Trebuie sa combatem, dincolo de partea profesionala, sa combatem obscurantismul care ameninta societatea romaneasca si care are ramificatii si in zona sociala si politica si care poate, intr-un anumit moment, sa puna in pericol chiar democratia din Romania”, a declarat Rafila potrivit sursei citate.

El a adaugat ca, in contextul pandemiei de COVID, care a produs drame si fracturi sociale ce pun in pericol modul de functionare si de dezvoltare a sistemelor de sanatate, vaccinarea, cea mai cunoscuta actiune preventiva in domeniul sanatatii, a fost blamata si contestata, iar situatiile in care s-a ajuns sunt ‘intolerabile si pun in pericol sanatatea publica’.

“Pandemia a produs niste drame, pe de o parte, si pe de alta parte a produs fracturi sociale care pun in pericol, de multe ori, modul de functionare si de dezvoltare a sistemelor de sanatate. Am trecut cu totii printr-o pandemie cu consecinte dramatice in plan social, in ceea ce priveste numarul de victime. (…) Va spun acest lucru pentru ca, plecand de la cea mai cunoscuta actiune preventiva din domeniul sanatatii publice, deci incepand cu vaccinarea, continuand cu terapia in bolile infectioase si cu multe alte lucruri, toate au fost contestate, au fost blamate. Poate ca nu am stiut noi, ca profesionisti, sa le comunicam suficient de bine, insa am ajuns in niste situatii care, din punctul meu de vedere, sunt intolerabile si pun in pericol sanatatea publica”, a mai subliniat ministrul Sanatatii.

Etichete: obscurantism, fake news pandemie, pandemie, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. georgescu lucia says:

    cum a impus ministrul colegiului medicilor obligatia de a sanctiona chiar pe cadrele medicale care transmit ineptii, dezinformari , aberatii ….ce pedepse a u stabilit si cum s au aplicat ???!!!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: