Rafila vrea integrarea SMURD la MS | Arafat: Nu ar face decat sa slabeasca sistemul

07/04/2022

Rafila vrea integrarea SMURD la MS | Arafat: Nu ar face decat sa slabeasca sistemul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-vrea-integrarea-smurd-la-ms-arafat-nu-ar-face-decat-sa-slabeasca-sistemul/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca este absolut necesar sa se faca integrarea serviciilor de urgenta impreuna cu celelalte tipuri de activitati ale sistemului de sanatate, intrucat acestea nu functioneaza separat.

In replica, Raed Arafat spune ca acest demers nu ar face decat ‘sa slabeasca sistemul si sa strice ce s-a construit’.

Rafila: Discutam despre o activitate medicala iar responsabilitatea este a Ministerului Sanatatii

In cadrul unei conferinte de presa care a avut loc de Ziua Mondiala a Sanatatii, Rafila a recunoscut public meritele sefului DSU, Raed Arafat, subliniind ca a facut o treaba excelenta in ultimii 30 de ani in organizarea serviciilor de urgenta, insa acestea ‘trebuie integrate’ la Ministerul Sanatatii.

“Toate aceste lucruri trebuie sa faca parte dintr-o gandire integrativa la nivelul Ministerului Sanatatii. Eu ma bucur ca avem parteneri profesionisti la nivelul Departamentului pentru Situatii de Urgenta – domnul doctor Arafat, care cu asta s-a ocupat in ultimii 30 de ani – dar, in mod evident, discutam despre o activitate medicala, iar responsabilitatea – atat in fata profesionistilor din sanatate, cat si in fata opiniei publice – este a Ministerului Sanatatii. Sunt partenerii nostri – SMURD este o structura a DSU care si-a facut foarte bine datoria, eu intotdeauna le voi multumi public pentru ceea ce au facut si pentru ceea ce fac. Dar, integrarea serviciilor de urgenta cu celelalte servicii de urgenta prespitaliceasca, UPU sau CPU cu celelalte tipuri de activitati ale sistemului de sanatate este absolut necesara, pentru ca nu functioneaza separat. Ele trebuie sa functioneze integrat, iar lucrul acesta trebuie sa fie o politica de sanatate a statului roman, care nu trebuie sa tina cont de persoanele care ocupa, intr-un moment sau altul, o pozitie de demnitate publica, ci trebuie sa tina cont de nevoia oamenilor din Romania de a beneficia de servicii de sanatate (…) Nu as vrea sa fie interpretat in vreun fel ceea ce am spus eu, am recunoscut si recunosc public toate meritele domnului Arafat, care a facut o treaba excelenta in organizarea serviciilor de urgenta, dar ele trebuie integrate la nivelul Ministerului Sanatatii”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, joi, intr-o conferinta de presa.

Arafat: Integrarea in MS a SMURD nu face decat sa slabeasca sistemul

De cealalta parte, Read Arafat, seful DSU, spune ca nu vede niciun motiv pentru o eventuala integrare a SMURD in Ministerul Sanatatii (MS).

“Integrarea in Ministerul Sanatatii a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenta care exista la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU si care si-a dovedit eficienta – cel putin pe durata pandemiei s-a vazut foarte clar eficienta unei coordonari unitare – si intoarcerea in timp la un model in care fiecare era intr-un alt loc nu face decat sa slabeasca sistemul si sa strice ce s-a construit. Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaboreaza, dar coordonarea este intr-un singur singur loc. La o interventie nu merge numai Ambulanta, medicul, merg si pompierii, si SMURD-ul, elicopterul”, a declarat seful DSU, citat de Agerpres.

Etichete: SMURD, servicii de urgenta, ministerul sanatatii, alexandru rafila, raed arafat

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: