Rafila: Vaccinul anti HPV, unul dintre cele mai bune vaccinuri, cu foarte putine reactii adverse

01/11/2023
Rafila: Vaccinul anti HPV, unul dintre cele mai bune vaccinuri, cu foarte putine reactii adverse

Rafila: Vaccinul anti HPV, unul dintre cele mai bune vaccinuri, cu foarte putine reactii adverse

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-vaccinul-anti-hpv-unul-dintre-cele-mai-bune-vaccinuri-cu-foarte-putine-reactii-adverse/

Vaccinul anti HPV este unul dintre cele mai bune, rezistente, cu foarte putine reactii adverse, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. El a reamintit ca, in trecut, vaccinarea anti HPV a fost un esec si ca mortalitatea din tara noastra cauzata de cancerul de col uterin este inca foarte ridicata – circa 1.700 de femei in fiecare an pierzand lupta cu aceasta boala.

“Incepand cu anul 2008 in Romania s-a introdus vaccinarea anti HPV si care la acea data a fost un mare esec. (…) Doar 2,6 % din fetele eligibile au fost vaccinate complet, cu trei doze de vaccin. Statul roman a facut atunci un efort important – s-au achizitionat 330.000 de doze de vaccin. (…) Pana la urma campania a esuat si a trebuit sa lucram foarte serios la inlaturarea daunelor si la schimbarea mentalitatii publice. In 2009 a urmat o campanie de informare, care a inclus pentru prima data si medicii de familie si epidemiologii. (…) A urmat o perioada neagra care a dus la scoaterea acestui vaccin din programul national, intre 2009 – 2010 si vreo opt ani nu s-a intamplat nimic. Singura solutie pentru parinti sau pentru femeile aflate la o varsta cand vaccinul este recomandat era sa si-l procure de la farmacie. Nici producatorul nu era foarte interesat in acea perioada sa-l aduca pe piata, pentru ca nu era un vaccin cu o buna reputatie”, a explicat ministrul Sanatatii, la dezbaterea organizata la Comisia de sanatate a Camerei Deputatilor, potrivit Agerpres.

El a mai precizat ca in anul 2018 initiativa a fost reluata.

“Am ajuns in anul 2018, cand ne-am gandit sa facem ceva, din punct de vedere profesional, sa schimbam lucrurile si sa crestem increderea in vaccin si in vaccinare. Toate legendele urbane sau suburbane care existau legate de impactul vaccinarii anti HPV – sterilitate, incurajarea debutului vietii sexuale, alte lucruri de genul asta, care nu aveau niciun fel de legatura cu vaccinarea anti HPV – au fost demontate in primul rand de siguranta si eficacitatea acestui vaccin. In momentul de fata discutam de unul dintre cele mai bune vaccinuri, in general, rezistente, cu foarte putine reactii adverse, foarte bine tolerat si in care parintii incet incet au ajuns sa aiba incredere”, a subliniat Alexandru Rafila.

Ministrul a amintit ca a propus ca acest vaccin sa ajunga la copii, la fete, prin intermediul inscrierilor pe listele medicilor de familie, ceea ce s-a dovedit a fi un bun sistem.

Etichete: vaccinul anti HPV, vaccinare anti HPV, preventie cancer de col uterin

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: