Rafila: Trebuie sa ne gandim la accesul oamenilor la medicamentele generice

28/10/2022
Rafila: Trebuie sa ne gandim la accesul oamenilor la medicamentele generice

Rafila: Trebuie sa ne gandim la accesul oamenilor la medicamentele generice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-trebuie-sa-ne-gandim-la-accesul-oamenilor-la-medicamentele-generice/

Un grup de lucru guvernamental se preocupa de gasirea unui mod de calcul al pretului care sa nu descurajeze prezenta pe piata a medicamentelor generice, a precizat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

“Trebuie sa ne gandim pe de o parte la accesul oamenilor la medicamente, in special la medicamentele generice, pentru ca in Romania se produc medicamente generice in acest moment”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres.

El a explicat ca aceste generice ‘reprezinta mai mult de 75%, din punct de vedere al cantitatii, din piata medicamentelor’ si a facut referire la una dintre deciziile care pot fi luate rapid.

“De multe ori, molecula de referinta este a unui produs care, de exemplu, a disparut, nu se mai gaseste pe piata. Aceasta situatie o vom reglementa rapid si moleculele care nu se mai gasesc pe piata, un anumit produs, evident nu mai trebuie sa constituie o referinta, pentru ca o referinta are un sens atunci cand ea se gaseste pe piata (…) Nu putem sa facem referinta la ceva care nu exista si care produce practic pierderi economice altor agenti”, a explicat Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

De curand, Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) a atras atentia ca o parte din medicamentele fabricate in tara risca sa dispara in curand de pe piata, ca urmare a exploziei preturilor la utilitati, materii prime si materialele. In context, PRIMER a solicitat autoritatilor masuri urgente de revizuire a modul de calcul al pretului la medicamente.

Etichete: medicamente generice, productie medicamente, rafila

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: