Rafila: Trebuie sa lucram impreuna pentru a aduce medici in zonele slab deservite

08/07/2024
Rafila: Trebuie sa lucram impreuna pentru a aduce medici in zonele slab deservite

Rafila: Trebuie sa lucram impreuna pentru a aduce medici in zonele slab deservite

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-trebuie-sa-lucram-impreuna-pentru-a-aduce-medici-in-zonele-slab-deservite/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, considera ca autoritatile centrale si locale, organizatiile neguvernamentale trebuie sa lucreze impreuna pentru a atrage medicii in zonele din Romania care in prezent sunt slab deservite de personal medical.

“Trebuie sa lucram impreuna pentru a aduce medici in zonele care acum sunt slab deservite. Sursele problemei nu sunt numai legate de sistemul de pregatire a medicilor sau de salarizarea personalului medical, dar si de infrastructura si administratie publica locala. Tocmai de aceea solutia trebuie sa fie una comuna, care sa porneasca de la digitalizarea si debirocratizarea sistemului de rezidentiat, sa continue cu mentinerea atractiva a nivelului salarial si sa se termine inclusiv cu constructia efectiva a unei structuri de suport pentru tinerii medici, in parteneriat cu administratia locala. Toate acestea pot aduce si mentine medicii de orice specialitate in zonele mai putin favorizate si mai slab deservite in prezent”, a declarat Alexandru Rafila, in cadrul unui workshop, potrivit Agerpres.

Conform datelor prezentare in cadrul discutiilor, in prezent personalul medical este concentrat in Bucuresti si in municipiile unde exista centre universitare, in timp ce in mai multe judete din tara numarul de medici raportat la totalul populatiei se afla la o treime fata de media Uniunii Europene.

Ministrul Sanatatii a mentionat ca se lucreaza la proiectul de implementare a resurselor umane prin PNRR, cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, dar este nevoie si de sprijinul organizatiilor neguvernamentale, cum este organizatia Medici pentru Romania.

“Impreuna putem sa schimbam trendul deservirii slabe a unor zone din tara, in raport cu orasele universitare si bineinteles cu Capitala”, a mai punctat Rafila.

Etichete: atragere medici, personal medical, posturi medici, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: