Rafila: Trebuie sa construim o baza atractiva de pregatire in medicina de familie

11/09/2023
Rafila: Trebuie sa construim o baza atractiva de pregatire in medicina de familie

Rafila: Trebuie sa construim o baza atractiva de pregatire in medicina de familie

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-trebuie-sa-construim-o-baza-atractiva-de-pregatire-in-medicina-de-familie/

Autoritatile locale trebuie sa faca atractiva practicarea medicinii in general si a celei de familie in mod special, punand la dispozitie pachete stimulative, de la cazare si pana la eventuale stimulente financiare, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

“Nu inventam noi roata. Sunt tari europene, Franta de exemplu, in care autoritatile locale ofera un pachet pentru un medic care vine sa lucreze, sa vegheze la sanatatea comunitatii. Medicul acela trebuie sa aiba un confort, sa aiba unde sa stea, sa aiba o masina la dispozitie, nu neaparat in proprietatea lui, poate sa aiba si un stimul financiar. In reforma asta, care se gandeste in Romania, poate si administrativa, poate o sa ne gandim ca, in locul unui functionar, care are mai putina treaba, putem sa gasim o forma de stimulare a unui medic, care aduce beneficii nu numai la nivel social, ci si economic pentru comunitate”, a declarat Rafila, potrivit Agerpres.

Demnitarul a subliniat ca este necesara si o baza atractiva de pregatire a medicilor in medicina de familie, multidisciplinara.

“Trebuie sa construim o baza atractiva de pregatire a medicilor in medicina de familie, multidisciplinara, sa fie foarte bine antrenati, ca sa nu mai fie considerati ceea ce sunt considerati la ora actuala si anume dispeceri, care trimit pacientii la alte specialitati, ci sa fie cei care trateaza oamenii din comunitati. Ce am facut noi, la MS, ca sa ajungem la acest deziderat? In primul rand e vorba de celebrul PNRR, care reabiliteaza si doteaza pana la 3.000 de cabinete ale medicilor de familie, dar nu este suficient, pentru ca ei trebuie sa fie si antrenati ca sa foloseasca acele echipamente, fie ca vorbim de electrocardiograf, de spirometru s.a.m.d.”, a mai precizat ministrul Sanatatii, potrivit sursei citate.

In context, el a vorbit si despre cresterea competentelor profesionale ale acestei categorii de medici.

“Cred ca mai avem de facut o discutie, care se refera la cresterea competentelor profesionale sau a dreptului de a-ti exercita competentele profesionale ca si medic de familie, in sensul ca trebuie sa poata sa puna cat mai multe diagnostice si sa fie pregatiti pentru asta, sa poata sa prescrie cat mai multe tratamente si sa fie pregatiti pentru asta, pentru ca altfel nu o sa facem altceva decat sa impingem toti acesti pacienti, cum se intampla inca in Romania, spre spital. Si lucrul acesta (…) nu va fi sustenabil economic si pune presiune pe populatie, care trebuie sa se deplaseze, sa astepte, sa faca eforturi, sa scoata bani din buzunar inclusiv pentru transport, ca sa obtina un serviciu medical”, a mai spus ministrul

Conform acestuia, in prezent, medicii de familie reprezinta aproximativ 20% din totalul medicilor din Romania.

Etichete: medicina de familie, pregatire medici de familie, competente medici de familie, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. OROS DANIELA CARMEN says:

    MEDICI STIMULATI IAR ASISTENTII SUNT PLATITI CU MINIM PE ECONOMIE
    SA VEDEM AVETI CURAJUL SA PUBLICATI MESAJUL?

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: