Rafila: Probabil ca, in decurs de doua-trei saptamani, vom ajunge la cel putin o mie de cazuri pe zi

26/03/2020
Rafila: Probabil ca, in decurs de doua-trei saptamani, vom ajunge la cel putin o mie de cazuri pe zi

Rafila: Probabil ca, in decurs de doua-trei saptamani, vom ajunge la cel putin o mie de cazuri pe zi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-probabil-ca-in-decurs-de-doua-trei-saptamani-vom-ajunge-la-cel-putin-o-mie-de-cazuri-pe-zi/

Prof. Dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, spune ca in circa doua-trei saptamani, Romania va ajunge sa inregistreze zilnic ‘cel putin’ 1.000 de cazuri de infectii cu noul coronavirus.

“Daca ai un numar foarte mare de cazuri in decurs de cateva zile si ai multe cazuri complicate este mai greu sa le tratezi si pacientii sunt chiar in pericol vital. Acum discutam despre sute de cazuri noi pe zi. Ieri am avut peste 200, azi am avut aproape 150 de cazuri noi sau aproape 140 de cazuri noi. Ramane sa vedem numarul de cazuri noi care va fi corelat, pe masura ce va creste capacitatea de diagnostic, va creste. Practic, cu cat putem sa testam mai mult persoane simptomatice din randul personalului medical sau din randul altor categorii de persoane, atunci, cu siguranta, si numarul de cazuri pozitive va creste. Nu stiu daca este cel mai relevant numar numarul de cazuri noi, ci proportia persoanelor varstnice si persoanelor care au boli cronice din randul acestor cazuri noi, pentru ca ele sunt cel mai la risc si este foarte probabil sa fie spitalizate inclusiv in sectiile de terapie intensiva. (…) Probabil ca, in decurs de doua-trei saptamani sau poate chiar mai repede, o sa schimbam prefixul si vom ajunge la cel putin o mie de cazuri pe zi”, a afirmat Rafila, conform Agerpres.

In opinia sa, pandemia va dura aproximativ doi ani, pana va fi realizat un vaccin, insa, pana la vara, va aparea un medicament pentru tratarea noului tip de coronavirus.

“Probabil ca va dura circa doi ani de zile la nivel global (pandemia – n.r.), pana o sa avem la dispozitie un vaccin care sa fie eficient. Pana atunci insa, asta ar putea sa fie vestea buna, cred eu, personal, din ce am citit si din ce vad ca se intampla si in alte tari, cred ca vom avea o terapie cu care sa tratam in mod eficient aceasta boala si atunci, pana la aparitia unui vaccin, cu siguranta, numarul de cazuri grave si numarul deceselor va scadea datorita aparitiei acestui tratament care este intr-o faza avansata in Statele Unite, pe de o parte, iar, pe de alta parte, ne aflam in aceasta competitie intre o incetinire a raspandirii bolii si aparitia unui medicament care sa fie eficace si a unui vaccin care sa previna boala si sa intrerupa lantul de transmitere. Cred ca acest medicament va fi disponibil pana la vara. Nu stiu daca va fi si accesibil, adica daca toata lumea o sa poata sa il achizitioneze, ma refer la toate tarile. Orice produs nou stiti ca are o perioada cand trebuie organizata productia, dar, cu siguranta, el va exista. Probabil ca o sa mai dureze putin timp pana aceasta productie va putea fi extinsa la nivel global”, a explicat microbiologul.

Potrivit acestuia, masurile de distantare sociala ar dura pana in momentul in care se va reusi stabilizarea numarului de cazuri noi inregistrate zilnic, dar si stabilizarea cazurilor grave.

“Adica o sa asistam in continuare la o crestere a numarului de cazuri in perioada urmatoare, ceea ce este foarte clar pentru toata lumea. Au aparut si primele decese, este adevarat la categorii de persoane varstnice cu alte boli cronice. (…) Cred ca aceste masuri vor continua pana reusim sa trecem de raspandirea extrem de rapida care se inregistreaza si in tara noastra in acest moment. Suntem cu un decalaj fata de ceea ce s-a intamplat in partea de vest a Europei – Italia, Franta, Spania si Germania, dar ne asteptam ca numarul de cazuri sa creasca si important este sa putem sa preluam persoanele care fac forme grave, complicate, sa le putem trata in sectiile de terapie intensiva. Sa nu uitam ca un pacient tratat intr-o sectie de terapie intensiva ramane acolo pentru circa trei saptamani”, a mai precizat dr. Rafila, conform sursei citate.

Etichete: cazuri noi coronavirus, coronavirus romania, pandemie coronavirus, covid-19, vaccin coronavirus, tratament coronavirus, alexandru rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: