Rafila: Peste 15.000 de medici au emigrat in alte tari dupa aderarea Romaniei la UE

17/03/2022
Rafila: Peste 15.000 de medici au emigrat in alte tari dupa aderarea Romaniei la UE

Rafila: Peste 15.000 de medici au emigrat in alte tari dupa aderarea Romaniei la UE

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-peste-15-000-de-medici-au-emigrat-in-alte-tari-dupa-aderarea-romaniei-la-ue/

Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii participa la Reuniunea la nivel inalt privind sanatatea si migratia in Regiunea Europeana a OMS, eveniment organizat de Biroul Regional pentru Europa al organizatiei la Istanbul, Turcia.

Intalnirea reuneste ministrii ai Sanatatii din Regiunea Europeana, experti internationali, organizatii partenere si state din Regiunile OMS Africa si Estul Mediteranei.

Reuniunea are ca obiectiv coordonarea si integrarea actiunilor guvernelor, ale societatii civile si ale comunitatii internationale privind acordarea asistentei umanitare si de sanatate refugiatilor si migrantilor.
Ministrul roman al Sanatatii a participat la primul panel al conferintei si a abordat problema necesitatii unei strategii comune privind resursele umane in sanatate, deoarece accesul universal la servicii de sanatate nu va fi posibil daca nu exista profesionisti, inclusiv in zonele mai putin dezvoltate.

“Peste 15.000 de medici au emigrat in alte tari dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. In plus, au emigrat si alti profesionisti din sistemul sanitar. Eu cred ca trebuie sa actionam in doua directii atunci cand vorbim de resursa umana din sistemul sanitar. Pe langa cresterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate conditii de confort profesional care sa faca eficienta activitatea medicala, iar acesta din urma este esentiala pentru a mentine in tara profesionistii sistemului”, a declarat ministrul Sanatatii in cadrul reuniunii.

In a doua parte a panelului, Alexandru Rafila a prezentat masurile pe care Guvernul Romaniei le-a luat pentru accesul neingradit la servicii de sanatate al refugiatilor din Ucraina si eforturile pe care Ministerul Sanatatii le face pentru controlul tuberculozei, HIV si al bolilor prevenibile prin vaccinare in randul acestora. Ministrul a reafirmat solidaritatea Romaniei cu victimele razboiului din aceasta tara.

“Guvernul Romaniei este direct implicat in furnizarea de ajutoare autoritatilor si cetatenilor ucrainieni si a pus la dispozitie platforma „Ucraina – Impreuna ajutam mai mult” prin care ofertele de asistenta umanitara in care sunt centralizate si directionate rapid catre beneficiari. Cetatenii ucraineni care ajung pe teritoriul Romaniei au acelasi drepturi de a accesa serviciile medicale la fel ca si cetatenii romani. Romania a pus, de asemenea, la dispozitie 3.300 de paturi care pot primi raniti din Ucraina in spitale din toate judetele tarii. De asemenea, toti cetatenii ucrainieni care sosesc in Romania vor beneficia de evaluarea starii de sanatate, de servicii complete de vaccinare si asistenta de medicina dentara.”, transmite Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

Etichete: medici care au emigrat in UE, migratia fortei de munca din sanatate, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: