Rafila: Medicii de familie, parte integranta a Strategiei Nationale de Control al Cancerului

26/05/2022
Rafila: Medicii de familie, parte integranta a Strategiei Nationale de Control al Cancerului

Rafila: Medicii de familie, parte integranta a Strategiei Nationale de Control al Cancerului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-medicii-de-familie-parte-integranta-a-strategiei-nationale-de-control-al-cancerului/

Strategia Nationala de Control al Cancerului este aproape finalizata, potrivit ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila.

“Avem o varianta aproape finalizata a Strategiei Nationale de Control al Cancerului ca parte a Planului european de control al cancerului. Exista programe care se dezvolta regional, ar trebui sa se dezvolte national. Cred ca cel mai important este sa reusim sa schimbam mentalitati. Noi putem sa avem programe desfasurate la nivel national si ele sa nu fie accesate de populatie si atunci trebuie sa lucram in zona de educatie pentru sanatate, astfel incat oamenii sa inteleaga ca aceste comportamente preventive le sunt utile nu numai pentru depistarea precoce a cancerului, ci si pentru multe alte patologii cu care ne confruntam”, a afirmat ministrul, in cadrul unei conferinte a Fundatiei Renasterea, citat de Agerpres.

El a subliniat ca programele de screening, dar si vaccinarea reduc povara mai multor forme de cancer.

Potrivit acestuia, medicii de familie trebuie sa fie parte integranta a acestui demers, iar accesul la pachetul de servicii preventive trebuie incurajat astfel incat sa aiba un impact asupra reducerii morbiditatii si mortalitatii.

“Mai avem de lucru si la nivelul asistentei medicale primare. Colegii si prietenii nostri de la cabinetele de medicina de familie trebuie sa fie parte integranta a acestui efort. Cred ca accesul la servicii medicale de asistenta medicala primara si ma refer aici la pachetul de servicii preventive trebuie incurajat si financiar sau prin alte metode de natura administrativa, astfel incat acest efort pe care incercam sa il facem la Ministerul Sanatatii, dar neaparat in parteneriat cu organizatii ale societatii civile care isi desfasoara de foarte multi ani cu multa vizibilitate si eficienta astfel de programe, sa aiba un impact asupra reducerii morbiditatii si mortalitatii”, a mai precizat Rafila.

Etichete: strategia nationala de control al cancerului, preventie cancer, servicii medicale preventive

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: