Rafila: In prima jumatate a acestui an dam drumul la primele programe de screening

29/01/2024
Rafila: In prima jumatate a acestui an dam drumul la primele programe de screening

Rafila: In prima jumatate a acestui an dam drumul la primele programe de screening

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-in-prima-jumatate-a-acestui-an-dam-drumul-la-primele-programe-de-screening/

In prima jumatate a acestui an, se va da drumul la primele programe de screening, a anuntat ministrul Alexandru Rafila. El a adaugat ca legislatia a fost finalizata.

“Practic, legislatia este terminata, insa trebuie sa ne asiguram ca exista ceva si in spatele screeningului. Oricum in prima jumatate a acestui an dam drumul la primele programe de screening. Noi facem programe de screening inclusiv la nivelul cabinetelor de medicina de familie – este vorba de bolile cardiovasculare, de diabet. Ne dorim sa le extindem. Stiti bine ca plata medicilor de familie, in momentul de fata, se face si pe un pachet de servicii preventive, din care screeningul face parte. Probabil ca proiectul cel mai important si cel mai asteptat, dupa bolile cardiovasculare si diabet, zic eu, pentru ca sunt mult mai frecvente, este cel legat de screeningurile majore in cadrul Planului national de combatere a cancerului, ma refer la cancerul de col uterin, cancerul de san, cancerul de prostata si cancerul digestiv”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, unele dintre ele sunt relativ usor de implementat din punct de vedere al screeningului, dar se lucreaza la ceea asigurarea a ceea ce urmeaza dupa screening.

“Pentru ca screeningul in sine nu face altceva decat o detectie precoce a unor boli serioase si trebuie sa ai tot circuitul si toate resursele disponibile pentru ca pacientul care a fost identificat sa poata beneficia de evaluare si tratament imediat. Or, organizarea si reorganizarea sistemului de sanatate la nivel regional cu centre de excelenta, cel putin la planul de cancer, este un proces laborios la care lucreaza zeci de specialisti, cei mai buni specialisti din oncologie in momentul de fata”, a mai explicat Rafila.

Totodata, el a sublinat ca pregatirea este importanta, deoarece nu doreste ca un asemenea program ‘sa fie un esec’, asa cum a fost programul de screening pentru cancerul uterin, in urma cu sapte-opt ani, cand trebuia sa se faca screening la un milion de femei in fiecare an si se facea la o suta de mii.

“Nu dorim un astfel de program care sa fie un esec, din primul an de implementare. Avem nevoie de parteneriat cu medicii de familie, care desigur vor fi platiti pentru ceea ce fac, dar vrem sa-l facem cu seriozitate si nu o improvizatie care sa fie folosita exclusiv in campanie electorala. Din pacate, exista colegi de-ai nostri din alte zone care folosesc aceste chestiuni in scop politic, electoral. Nu e loc de astfel de manifestari politice in sanatate, din punctul meu de vedere. Actionam responsabili, cu profesionalism si cu ceea ce este mai important, cu buna credinta”, a mai transmis ministrul, conform sursei citate.

Etichete: screening, programe de screening medici de familie, rafila

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: