Rafila: Exista o opozitie in dezvoltarea unor servicii care sa previna supraaglomerarea UPU

10/05/2022

Rafila: Exista o opozitie in dezvoltarea unor servicii care sa previna supraaglomerarea UPU

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-exista-o-opozitie-in-dezvoltarea-unor-servicii-care-sa-previna-supraaglomerarea-upu/

Dezvoltarea unor servicii medicale preventive, evaluarea periodica, care permit depistarea precoce a bolilor, reprezinta cea mai buna investitie, a declarat ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila.

In context, demnitarul a mai spus ca exista o opozitie in dezvoltarea unor servicii care sa previna supraaglomerarea unitatilor de primiri urgente.

“Ceea ce o sa fie cel mai dificil este sa putem sa schimbam si mentalitatea oamenilor, pentru ca de multe ori accesul la servicii medicale spitalicesti echivaleaza in perceptia publicului cu accesul al servicii medicale de calitate. Celelalte tipuri de servicii, serviciile ambulatorii, fie ca discutam despre medicina de familie, fie ca discutam de specialistii care lucreaza in ambulatoriu, sunt mai putin accesate si sunt mai degraba dispecerii care te trimit in spital ca sa isi faci investigatii si sa te tratezi. Pe de alta parte, dezvoltarea unor servicii medicale preventive, adica medicina omului sanatos, evaluarea periodica, care permit depistarea precoce a bolilor, prelungirea duratei vietii sanatoase, asta ne intereseaza, asta este de fapt cea mai buna investitie, pentru ca Romania, fata de alte tari, are o foarte mare discrepanta in ceea ce priveste durata bolii”, a afirmat ministrul Sanatatii la conferinta ‘Banul investit in sanatate si multiplicarea lui in economie: legatura dintre investitiile in sistem si speranta de viata sanatoasa activa’, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, in momentul de fata ‘exista o opozitie’ fata de dezvoltarea unor servicii care sa previna supraaglomerarea unitatilor de primiri urgente.

“Adica, putem avea o speranta medie apropiata de a altor tari a duratei vietii, insa noi trebuie sa tratam oamenii mult mai multi ani decat trateaza sistemele medicale din alte tari. (…) Remarcati ce opozitie exista in momentul de fata, de exemplu, in dezvoltarea unor servicii care sa previna supraaglomerarea unitatilor de primiri urgente. Se prefera transportarea oamenilor la spital ori lucrul acesta nu este deloc sustenabil, pentru ca duce la cresterea cheltuielilor din sanatate intr-un ritm mai mare decat creste Produsul Intern Brut si, in mod evident, la un moment dat, lucrurile se blocheaza”, a mai spus Rafila potrivit sursei citate.

In opinia sa, este necesara o strategie de educare a populatiei si a personalului medical si dezvoltarea unor servicii medicale extinse la nivel de ambulatoriu.

Etichete: servicii de sanatate, servicii medicale preventive, supraaglomerarea UPU, rafila

Autor: Adriana Pavel

3 Comentarii

  1. Ciprian Ogescu says:

    Ibainte de a exista upu admubistrata de dl arafat adresabilitatea era una normala. Ulterior ambulantele nu mai pot lasa la domiciliu pacientul nonurgent si la fel au fost incurajati sa se adreseze upu pt orice problema. E gratis si se fac consulturi analize eco ct gratis.

  2. DOINA ENE says:

    Nu stiu daca este sau nu o opozitie, dar noi medicii din ambulatoriu ne -am bucura daca am avea cui si cum trimite propunerile noastre de eficientizare a serviciilor. Consider ca inca nu avem o organizatie profesionala care sa ne reprezinte . Cauza ? Prea mare divizare a formelor de organizare a serviciilor ambulatorii , deci tot felul de situatii : de la organizare la dotari si functionalitate ( incluzand aici normarea activitatii, prioritizari , tipuri de servicii , profilaxie secundara…. )

  3. Garbis Cristina says:

    Tocmai ca de ani buni se dorește aglomerarea în Upu, se fac bani mulți prin Upu. Vorbesc despre decontare, vii la Upu ca te cheamă chirurgul, de fapt ai o litiaza biliara necomplicata și vi prin Upu , ca și urgență, internat, operat, dar urgență! Restul așa i -a învățat tovarășul Arafat, nu ai dat un gaz, ai o unghie cu panaritiu, chemi 112.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: