Rafila, despre politica de pret a medicamentelor generice: Este un subiect care ne preocupa

10/03/2023
Rafila, despre politica de pret a medicamentelor generice: Este un subiect care ne preocupa

Rafila, despre politica de pret a medicamentelor generice: Este un subiect care ne preocupa

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-despre-politica-de-pret-a-medicamentelor-generice-este-un-subiect-care-ne-preocupa/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, spune ca exista un grup de lucru vizavi de politica de pret in cazul medicamentelor, grup din care fac parte si producatorii de medicamente generice.

“Am facut acest grup de lucru in care si APMGR este prezent, asa ca o sa gasim impreuna o solutie. A facut pasi concreti in acest sens apropo de referinta la molecule care de fapt nu exista pe piata romaneasca. Sunt doua elemente esentiale in momentul de fata. Unul il gasiti pe site-ul Ministerului Sanatatii, apropo de clawback, cel de-al doilea este legat de actualizarea cu rata inflatiei. Suntem avansati, dar asteptam si un raspuns oficial din partea acestei organizatii la una dintre intrebarile referitoare la acest subiect. Este un subiect care ne preocupa si abordarea pe care o avem la Ministerul Sanatatii in ultimul an referitoare la subiectul acesta arata ca nu vrem sa evitam problemele, vrem sa le rezolvam”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, intr-o conferinta de presa.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a atentionat ca peste 3.000 de medicamente generice au disparut de pe piata in ultimii ani.

“Pacientii din Romania platesc in ultimii ani din ce in ce mai mult pentru medicamente din cauza politicilor de pret si de taxare stabilite de Guvern, la care se adauga cresterea accelerata a costurilor de productie, generata de pandemie si de razboiul din Ucraina. Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) trage un semnal de alarma ca peste 3.000 de medicamente generice au disparut de pe piata, ceea ce creeaza un paradox – pacientii au la dispozitie medicamente inovative (cu un pret mai mare), dar nu au acces la medicamente generice (cu pana la 80% mai ieftine)”, a transmis Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), intr-un comunicat de presa.

In context, APMGR a solicitat implementarea de urgenta a unor masuri care sa asigure accesul pacientilor romani la sanatate si care sa protejeze bugetul CNAS, printre care ajustarea preturilor cu rata inflatiei, cel putin pentru medicamentele de pana in 50 lei, si alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice.

Etichete: medicamente generice, politica de pret medicamente generice, rafila, APMGR

 

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: