Rafila, despre legea vaccinarii: Trebuie avut in vedere asigurarea vaccinurilor fara intreruperi

07/10/2016

Rafila, despre legea vaccinarii: Trebuie avut in vedere asigurarea vaccinurilor fara intreruperi

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-despre-legea-vaccinarii-trebuie-avut-in-vedere-asigurarea-vaccinurilor-fara-intreruperi/

VACCINAREA-NOU-2016Dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie si membru in Comitetul Permanent al Biroului Regional Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii spune ca Solutia pentru reglementarea unor aspecte din Programul national de vaccinare este o lege care sa cuprinda cateva principii ce vizeaza asigurarea vaccinurilor fara intreruperi.

“Acest proiect de lege are cateva principii care au stat la baza redactarii lui. Primul lucru care a fost avut in vedere este legat de asigurarea resurselor acestui program si nu ma refer neaparat la banii in sine, ci la asigurarea vaccinurilor fara intreruperi. Solutia este una legislativa pentru a crea un stoc de vaccin suficient sa acopere perioadele in care acesta nu poate fi procurat din motive obiective. (…) Exista multe riscuri sa apara penurie si atunci singura solutie este sa avem o aprovizionare constanta, pe baza unor stocuri care sa existe la nivel national”, a precizat prof. dr Rafila, potrivit Agerpres.

Medicul mai spune ca multe alte probleme sunt legate de logistica distributiei vaccinului, de finantarea continua, de informare — decizia parintilor in ceea ce priveste vaccinarea trebuie sa se bazeze pe cunoastere.

“Trebuie sa avem surse de informare, campanii de informare permanente, iar acest lucru trebuie reglementat si, bineinteles, finantat si asumat de autoritatile de sanatate publica”, a mai sustinut presedintele SRM, care  mai a adaugat ca un lucru “deosebit” de important este asumarea de catre Ministerul Sanatatii a tuturor consecintelor privind reactia adversa grava a unui vaccin.

In opinia sa, probabilitatea aparitiei acestor reactii adverse este extrem de mica.

“As vrea sa fac si o comparatie. Ministerul Sanatatii a lansat un avertisment saptamana trecuta legat de cazurile de rujeola, care sunt in numar de circa 700 in momentul de fata in tara noastra. Din pacate, aceste cazuri de rujeola se datoreaza unei acoperiri vaccinale scazute pentru pojar. Si s-au inregistrat deja trei decese in cazul a 700 de cazuri de imbolnavire. Deci, daca punem in balanta beneficiile cu eventualele reactii adverse, beneficiile sunt cu siguranta mai mari, iar riscurile legate de vaccinuri sunt foarte mici, pentru ca sunt printre cele mai controlate produse farmaceutice”, a explicat profesorul Rafila, conform Agerpres.

Aceste declaratii au fost facute la forumul “Stop Gripa”  organizat de Asociatia Pro Imunizare.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: