Rafila, despre criza de medici: Este un fenomen national pentru anumite specialitati

28/07/2022

Rafila, despre criza de medici: Este un fenomen national pentru anumite specialitati

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-despre-criza-de-medici-este-un-fenomen-national-pentru-anumite-specialitati/

Exista o criza nationala de medici pentru anumite specialitati, printre care si cele de medicina de urgenta si medicina de familie, spune ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila. In ceea ce priveste medicina primara, corpul medical este imbatranit, iar sute de localitati nu au medic.

“Este un fenomen la nivel national pentru anumite tipuri de specialitati care sunt deficitare. Strategia de resurse umane trebuie sa tina pasul cu strategia legata de dezvoltarea serviciilor de asistenta medicala. Nu putem sa construim cladiri fara personal medical calificat. Sigur ca avem niste instrumente acum la indemana, digitalizarea, telemedicina, acordarea de la distanta de servicii medicale, mai ales pentru zonele mai putin accesibile, dar pe de alta parte sunt specialitati care deservesc puncte critice, cum ar fi unitatile de primiri urgente, cum ar fi serviciile de ambulanta, asistenta medicala primara, pentru ca, in ciuda numarului aparent mare de 11.000 de medici de familie, nu sunt toate localitatile, ci sunt sute de localitati din Romania care nu au asistenta medicala primara, iar corpul medical este imbatranit, are o medie de varsta de peste 55 de ani”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Potrivit demnitarului problema ar putea fi rezolvata ca urmare a implementarii unei strategii de resurse umane in sanatate, elaborata in premiera in Romania.

“Am facut un parteneriat cu universitatile de medicina si farmacie din Romania, pentru ca o decizie legata de pregatirea profesionala trebuie facuta impreuna cu dascalii, cei care invata medicii, respectiv asistentii medicali sa lucreze si sa se racordeze la dezvoltarile tehnologice care sunt extrem de rapide in medicina”, a mai precizat adaugat Rafila, potrivit sursei citate.

Etichete: deficit de medici, criza de medici, rafila

 

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Salagub says:

    Farmaciștii absolvenți de UMF ar putea sa devina minidoctori efectuând doar 2-3 ani de facultate beneficiind de echivalarea examenelor deja trecute…

  2. Veturia Enache says:

    Nu mai vor medicii sa fie medici de familie. Carte multă, Munca multa , bani putini. O mulțime de responsabilități. Nu-și aduce nimeni aminte de ei ,decât înainte de alegeri. Apoi uita repede.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: