Rafila: Cetatenii ucraineni care ajung in Romania au dreptul de a accesa servicii medicale

25/02/2022

Rafila: Cetatenii ucraineni care ajung in Romania au dreptul de a accesa servicii medicale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-cetatenii-ucraineni-care-ajung-in-romania-au-dreptul-de-a-accesa-servicii-medicale/

Ucrainenii care ajung pe teritoriul Romaniei in aceste zile, in contextul crizei de securitate din Ucraina, au dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe perioada sederii in tara noastra.

Potrivit ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila, in pachetul de informatii pe care-l vor primi acestia la intrarea in tara se va regasi si o sectiune dedicata accesului la servicii medicale.

“Este vorba despre cetatenii care au venit in mod obisnuit, marea majoritate a celor 7.000 de cetateni ucraineni care au ramas in Romania si care beneficiaza, din fericire, de prevederile unui Acord, foarte vechi, e adevarat, dar care este perfect valabil, l-am verificat la Ministerul Afacerilor Externe, care le confera cetatenilor ucraineni dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul Romaniei. Asa ca, din punctul asta de vedere, lucrurile sunt clare, sigur, pe durata sederii, care ati inteles ca nu poate sa depaseasca 90 de zile”, a declarat Alexandru Rafila, vineri, intr-o conferinta.

Potrivit demnitarului, pentru persoanele care solicita statutul de refugiat, exista prevederi clare de asigurare a asistentei medicale.

“Exista un fond – nu este la Ministerul Sanatatii, este la MAI – care asigura plata serviciilor medicale pentru solicitantii de azil. Iar daca primesc statutul de refugiat, au aceleasi drepturi ca si cetatenii romani, deci nu este niciun fel de problema legata de asigurarea serviciilor medicale”, a mai precizat Rafila.

Reamintim ca o hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta (CNSU) prevede exceptarea de la masura carantinei a persoanelor care sosesc in Romania din Ucraina, indiferent daca vin direct din aceasta tara sau tranziteaza Republica Moldova.

Etichete: servicii medicale, servicii medicale refugiati, refugiati ucraineni, rafila

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: