Rafila: 1,5% din PIB-ul Romaniei revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice din tara

07/04/2022

Rafila: 1,5% din PIB-ul Romaniei revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice din tara

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/rafila-15-din-pib-ul-romaniei-revine-din-cele-20-de-fabrici-de-medicamente-generice/

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat ca politica de preturi a Ministerului Sanatatii in ceea ce priveste medicamentele ar trebui revizuita.

“Este foarte clar ca actualul mecanism de natura economica nu este functional incat sa faca atractiva aceasta zona a medicamentelor generice. Sa nu uitam ca 1,5% din PIB-ul Romaniei revine din cele 20 de fabrici de medicamente generice care exista in tara noastra. Una singura mai avem si noi in proprietate, statul roman. Celelalte sunt private. Sunt actionari romani si straini. Nu are niciun fel de importanta. Functioneaza in Romania si asta este bine, dar in mod evident trebuie sa asiguram functionarea acestei industrii care ofera un procent semnificativ din PIB. Politica de preturi la nivelul Ministerului Sanatatii cred ca ar trebui putin revizuita, pentru ca noi ne gasim intr-o situatie paradoxala. Vrand sa facem economii, platim mai multi bani. Intr-un mod foarte simplu: tot scadem pretul la niste medicamente care dispar de pe piata care sunt cele mai ieftine, ele nu mai sunt distribuite si imediat intra in utilizare urmatorul care este mult mai scump. La finalul zilei platim mai multi bani decat mai putini bani. Este clar ca aici trebuie sa gasim un mecanism”, declarat ministrul Alexandru Rafila, in cadrul conferintei “Alerta in sanatate! Cum eliminam barierele din calea accesului pacientilor la medicamente”, citat de Agerpres.

Totodata, demnitarul a afirmat ca trebuie gasita o solutie rapida care sa permita accesul populatiei la medicamente generice.

Etichete: preturi medicamente, medicamente generice, rafila

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: