Radiatiile din timpul diagnosticarii imagistice, intre riscuri si beneficii

21/03/2023
Radiatiile din timpul diagnosticarii imagistice, intre riscuri si beneficii

Radiatiile din timpul diagnosticarii imagistice, intre riscuri si beneficii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/radiatiile-in-timpul-diagnosticarii-imagistice-intre-riscuri-si-beneficii/

O persoana se expune pe an la o doza medie de 2,4 mSv (Sievert este o unitate de masura derivata a sistemului SI, folosita in masurarea diferitelor doze echivalente de radiatii absorbite.

Sievertul este utilizat pentru evaluarea cantitativa a impactului biologic, ce rezulta prin expunerea organismelor vii la radiatii ionizante). Peste 80% din aceasta doza este cauzata de expunerea la surse naturale, constituind fondul natural de radiatii.

“Astfel, omul este permanent expus la radiatii cosmice si terestre. Una dintre sursele naturale importante de radiatii este radonul din sol sau apa, iar aceasta concentratie poate avea variatii geografice insemnate. Aprecierea riscului de expunere la radiatii X in timpul diagnosticarii imagistice sau a procedurilor terapeutice este un subiect mereu discutat.”, precizeaza Spitalul Victor Babes Timisoara, intr-un comunicat de presa semnat de Conf univ dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie si imagistica medicala.

Riscul asociat cu o singura sau cu mai multe examene CT este redus, iar beneficiul este intotdeauna mult mai mare decat cel mai mic risc potential.

• Osteodensitometrie DEXA(1 segment) – 0,001 mSv
• Radiografie dentara – 0,005 mSv
• Radiografie pulmonara – 0,1 mSv
• Mamografie – 0,7 mSv
• CT la cap – 2 mSv
• CT pulmonar – 7 Msv
• CT abdominal – 10 mSv

“In cazul copiilor care sunt supusi acestor investigatii, doza poate fi de pana la 5 ori mai mica. De asemenea, datorita sperantei de viata mai mare si pentru a reduce riscul cumulat la radiatii, se recomanda pentru aceasta categorie, utilizarea metodelor de diagnostic imagistic non-iradiant, cum ar fi ecografia sau examenul RMN.”, mai scrie in comunicat citat.

O buna cunoastere a spectrului de radiatii, a raportului dintre beneficiul unui diagnostic de calitate si inceperea tratamentului vs. riscul expunerii, utilizarea adecvata si monitorizarea dozei fac ca aceste investigatii imagistice sa fie sigure pentru orice persoana.

De asemenea, Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara precizeaza ca a implementat protocoale low dose si ultra low dose, ceea ce inseamna o examinare cu doza redusa de radiatii cu aproape 70 la suta, pastrand aceeasi calitate a imaginii.

Aparatura din cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica a Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara este digitalizata si are implementata limitarea dozei de radiatii care protejeaza pacientii de expunerile accidentale sau de supraexpuneri.

Etichete: radiatii, CT, RMN, diagnosticare imagistica, expunere radiatii, spitalul victor babes

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: