Purtarea ghiozdanului nu duce la apariția scoliozei, dar poate sa afecteze coloana

13/01/2016

Purtarea ghiozdanului nu duce la apariția scoliozei, dar poate sa afecteze coloana

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/purtarea-ghiozdanului-nu-duce-la-aparitia-scoliozei-dar-poate-sa-afecteze-coloana/

Ghiozdanul distruge coloana copiilor!Prof. univ. dr. Gheorghe Burnei, un reputat specialist in domeniu, a precizat ca in ultimii ani s-a constatat o creștere a numarului de cazuri de scolioza.

“Niciodata ghiozdanul nu induce apariția unei scolioze congenitale. El poate sa favorizeze, atunci cand este purtat pe un singur umar, mai ales pe umarul cazut puțin mai jos. Aceasta favorizare apare numai in momentul in care durata de purtare a ghiozdanului pe umarul dispus mai jos se perpetueaza o perioada indelungata de timp. Sa inlaturam aceasta suspiciune. Este bine ca parinții sa știe, dar nu este adevarat ca acest ghiozdan poate duce la apariția scoliozei. Este bine ca ghiozdanul sa fie purtat ca un troler, fie tras, fie impins”, a afirmat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei, citat de Agerpres.

Medicul mai spune ca procentul de reușita in cazul operațiilor de scolioza este de aproximativ 80% si ca cei mai multi dintre pacienti pot sa revina la o viața normala.

“Procentul de reușita a intervențiilor, atat la mine cat și la ceilalți colegi din strainatate, este de 78 — 80%. Aceasta inseamna ca, daca in urma unei intervenții operatorii s-a reușit sa se corecteze macar 5 — 10% din capacitațile cu defecte ale pacientului, inseamna ca rezultatul este satisfacator și poate fi bun sau chiar foarte bun. Avem cazuri care au revenit la o viața normala și deplasarea pe strada, dupa un an, arata ca ei traiesc in condiții normale”, a mai spus Dr. Burnei, conform sursei citate.

Totodata, specialistul mai precizeaza ca incidența scoliozei la fete este mai mare decat la baieți și din cauza unui tonus muscular scazut sau a unei “laxitați” crescute a articulațiilor, in general cele de la coloana vertebrala.

Reamintim ca in luna octombrie a anului trecut, a fost implementat un program național cu centrul la Spitalul “Marie Curie”, care analizeaza incidența scoliozei anual, atat la prescolari, cat si la copiii de varsta scoalara.

Medicii de familie pot accesa cursurile online GRATUIT, creditate cu puncte EMC: https://emc.formaremedicala.ro/cursuri

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: