Propunere legislativa pentru un program national de preventie in diabet

18/12/2019
Propunere legislativa pentru un program national de preventie in diabet

Propunere legislativa pentru un program national de preventie in diabet

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/propunere-legislativa-pentru-un-program-national-de-preventie-in-diabet/

Forumul Roman de Diabet a inaintat celor doua comisii din Parlament un set de principii pentru un program national de preventie in diabet, potrivit unui comunicat de presa.

Astfel, comunitatea medicala face un apel catre decidenti pentru a initia un proiect de lege in acest sens avand in vedere ca in Romania, unul din zece romani sufera de diabet si doar jumatate dintre acestia se trateaza.

“Este o premiera importanta pentru sistemul de sanatate si un model de urmat de alte arii terapeutice. Ne asumam acest demers si dupa ce vom strange semnaturile de asumare politica, vom inregistra proiectul de lege in Parlament”, a spus László Attila, Presedintele Comisiei de Sanatate Publica din Senat, in comunicatul mentionat.

In urma unor ample consultari realizate in a doua jumatate a anului, au fost identificate o serie de masuri prioritare privind preventia si depistarea precoce a diabetului, pe care specialistii le inainteaza astazi membrilor comisiilor de sanatate, astfel incat sa aiba loc o schimbare semnificativa in politicile de preventie a diabetului.

“Ne bucuram sa facem un prim pas pentru a avea un program national de preventie in diabet. In Romania, diabetul a devenit una dintre cele mai mari probleme de sanatate publica, cu unul din zece romani suferind de diabet, in timp ce prediabetul are o prevalenta de trei din zece”, a declarat si Prof. Romulus Timar.

Printre recomandarile specialistilor din diabet, nutritie si boli metabolice pentru constructia unui program national de preventie in diabet se numara:

• masuri coordonate in domeniul educatiei pentru un stil de viata sanatos si screening pentru depistarea precoce a diabetului, precum si acces in timp util la tratamentul necesar;

• colaborarea intre specialitati, ca mecanism de complementaritate fata de ce exista azi;

• Organizarea unui registru de diabet si prediabet este esentiala pentru urmarirea evolutiei starii de sanatate a persoanelor aflate la risc si pentru un management eficient al celor deja diagnosticati. Transparentizarea acestor date este fundamentala pentru urmarirea performantei medicale, dar si pentru optimizarea continua a politicilor de sanatate in domeniu;

• Un mesaj important este acela ca populatia trebuie sa ajunga sa constientizeze ca diabetul poate fi prevenit sau tinut sub control. Dar, pentru aceasta, avem nevoie de sprijin si implicare din partea autoritatilor locale pentru a oferi comunitatilor infrastructura adecvata pentru un stil de viata sanatos (alimentatie corecta, activitati sportive, acces la informatii etc.).

Dincolo de prevalenta mare in Romania, diabetul este cauza unor complicatii severe, care presupun costuri foarte ridicate.

Conform unui studiu, in Romania costurile se ridica la 581 mil. euro/ an, reprezentand un cost de 586 euro/an/ pacient cu diabet.

Totodata, sapte din zece romani diagnosticati au ajuns pentru prima oara la medic in stadii avansate ale bolii cu complicatii deja instalate.

Anual, jumatate dintre persoanele cu diabet sunt spitalizate din cauza complicatiilor. Cele mai frecvente complicatii ale diabetului in Romania sunt: 40% dintre pacienti au ochiul diabetic, 37,5% – complicatii cardiovasculare, 18% – complicatii renale si 36,6% sufera de neuropatie diabetica, mai transmite sursa citata.

Data fiind gravitatea acestei conditii medicale, precum si impactul pe care il are asupra celor diagnosticati cu diabet, dar si a familiilor lor, este esentiala existenta unei politici unitare si transparente la nivel national pentru preventie in diabet, care sa conduca la o scadere a incidentei bolii in randul populatiei.

Etichete: program national diabet, program national preventie diabet, forumul roman de diabet, diagnostic diabet, prediabet, complicatii diabet, tratament diabet

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: