Propunere de elaborare a unui protocol terapeutic privind infectiile cailor respiratorii

11/12/2019
Propunere de elaborare a unui protocol terapeutic privind infectiile cailor respiratorii

Propunere de elaborare a unui protocol terapeutic privind infectiile cailor respiratorii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/propunere-de-elaborare-a-unui-protocol-terapeutic-privind-infectiile-cailor-respiratorii/

Reprezentantii mai multor societati medicale propun Ministerului Sanatatii elaborarea in regim de urgenta a unui protocol terapeutic privind infectiile cailor respiratorii superioare (ICRS) de etiologie virala, pentru a contribui la limitarea rezistentei bacteriene.

“Se stie foarte clar ca nu s-au mai inventat noi clase terapeutice de cel putin 40 de ani, daca stiu eu bine, cel putin ceea ce folosim noi uzual in infectiile respiratorii. Perioada din momentul in care medicamentul este lansat pe piata pana apare rezistenta la antibiotic a scazut semnificativ. Daca inainte trebuiau 20-30 de ani ca sa apara rezistenta la antibiotic, acum unele clase terapeutice au dezvoltat rezistenta in acelasi an. Propunerea noastra este sa lansam catre Ministerul Sanatatii, catre autoritati, un punct de vedere, un ghid, un protocol terapeutic care sa ne foloseasca tuturor, dar mai ales corpului medical si chiar pacientilor”, a declarat Codrut Sarafoleanu, reprezentantul Societatii Romane de Rinologie, potrivit unui comunicat de presa citat de Agerpres.

Potrivit specialistului, in continuare, romanii consuma antibiotic pentru raceala si gripa intr-un procent mult mai mare decat europenii.

“Ma vad in situatia in care sa atrag atentia ca ma deranjeaza acest subiect ca potential pacient si nu stiu daca peste zece ani vom mai avea suficiente antibiotice cu care sa ne tratam infectiile banale, care chiar necesita antibiotic”, a mai precizat Dr. Sarafoleanu.

Conform specialistilor, pana la 90% din infectiile cailor respiratorii superioare sunt de etiologie virala si pot fi tratate simptomatic atat sistemic, cat si topic, antibioterapia nefiind recomandata in acest caz.

Etichete: infectii respiratorii superioare, protocol terapeutic, tratament infectii respiratorii

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: