Proiect: Varsta de pensionare in cazul medicilor ar putea creste la 67 de ani

28/03/2018
Proiect: Varsta de pensionare in cazul medicilor ar putea creste la 67 de ani

Proiect: Varsta de pensionare in cazul medicilor ar putea creste la 67 de ani

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-varsta-de-pensionare-in-cazul-medicilor-ar-putea-creste-la-67-de-ani/


De la 65 de ani, cat este stabilita in prezent, varsta de pensionare pentru medicii barbati si femei e propusa din nou sa creasca, in toate cazurile, la 67 de ani, potrivit unui proiect legislativ ce va intra curand la votul final in Camera Deputatilor.

Documentul trece deja a doua oara prin Parlament, iar chestiunea pensionarii medicilor la 67 de ani a fost propusa, votata si modificata deja de trei ori in cele doua Camere. Ramane sa vedem care va fi varianta care va intra in vigoare, pana la urma.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii trecuse deja anul trecut de Parlament, stabilind ca varsta de pensionare a medicilor, indiferent de sex, sa creasca la 67 de ani, in contextul in care acum este stabilita la 65 de ani. Ajuns la promulgare, proiectul a fost trimis inapoi in Parlament de catre seful statului. Senatorii s-au pronuntat deja cu privire la modificarea varstei de pensionare, indulcind propunerea initiala.

Ei au votat pentru cresterea varstei de pensionare la 67 de ani doar la cerere, insa deputatii, in atentia carora se afla proiectul acum, au propus sa se intoarca la formularea initiala, adica: totii medicii, barbati sau femei, se vor pensiona la 67 de ani, obligatoriu.

Medicii se pensioneaza la varsta de 67 de ani, indiferent de sex“, au propus deputatii in comisia de specialitate, proiectul de lege urmand sa intre la votul final in curand, in Camera Deputatilor. Apoi, documentul va avea nevoie de semnatura sefului statului si de publicarea in Monitorul Oficial pentru a putea sa se aplice.

Ca si acum, cu titlu de exceptie, medicii din spitalele publice si medicii de familie vor putea sa-si desfasoare activitatea la stat, in continuare, daca obtin un aviz anual pentru asta. Numai ca, potrivit proiectului, pentru a obtine derogarea, medicii vor trebui sa vina si cu o asigurare de raspundere civila pentru greseli in activitatea profesionala.
Senatorii nu au adus aici nicio modificare propunerii initiale.

Atentie! Proiectul de lege NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa fie adoptat in Camera Deputatilor, promulgat de seful statului si publicat apoi in Monitorul Oficial.

Sursa: Avocat.net

Autor: FormareMedicala.ro

3 Comentarii

  1. Sergiu says:

    Ce facem cu unii dintre medici care nu au inlocuitor de mai bine de 6 ani si care in loc de concediu stau cate 10-12 ore zilnic pentru a asigura continuitatea? Ce facem cu medicii de familie pentru care procedura de inlocuire pentru concediu este una utopica? Ne batem joc de medici si vrem sa ne slujeasca pana la moarte cu stetoscopul de gat.

  2. salagubadina says:

    Este firesc ca normele sa fie identice cu exceptia celor care au sporuri de conditii grele care ar conta la vechime si in acest mod ar fi 20 de ani doar pentru cei cu acest gen de sporuri.

  3. gavriliueugen says:

    Consider că această lege(dacă va fi adoptată) este discriminatorie şi trebuie atacată la Curtea Constituţională. Nu inţeleg de ce medicii trebuie sa lucreze în plus 2 ani pentru a beneficia de pensie.Categoriile de bugetari care se autofavorizează propun pensinarea după 20 de ani de munca.Vi se pare normal?Ce fel de societate este aceasta?Ce face Colegiul Medicilor, apără interesele medicilor sau ale politicienilor, care urmăresc să acopere deficitul de medici, obligîndui să lucreze încă 2 ani fără vizita medicală care să le ateste aptitudinile şi posibilităţile? Ce se va întîmpla cu un medic care nu mai poate profesa (uzura fizică sau psihică) peste 65 de ani, va fi pensionat pe caz de boală sau se va reduce norma de lucru?Oare vîrsta de 65 de ani este stabilită arbitrar sau include argumente logice legate de scăderea capacităţii de muncă a individului uman?Unde este recunoaşterea socială a muncii medicului? Nu este suficientă munca voluntară(peste program), se mai doreşte şi obligarea medicului.Sper ca această propunere să fie respinsă.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: