Proiect: Varsta de pensionare in cazul medicilor ar putea creste la 67 de ani

Proiect: Varsta de pensionare in cazul medicilor ar putea creste la 67 de ani
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-varsta-de-pensionare-in-cazul-medicilor-ar-putea-creste-la-67-de-ani/
De la 65 de ani, cat este stabilita in prezent, varsta de pensionare pentru medicii barbati si femei e propusa din nou sa creasca, in toate cazurile, la 67 de ani, potrivit unui proiect legislativ ce va intra curand la votul final in Camera Deputatilor.
Documentul trece deja a doua oara prin Parlament, iar chestiunea pensionarii medicilor la 67 de ani a fost propusa, votata si modificata deja de trei ori in cele doua Camere. Ramane sa vedem care va fi varianta care va intra in vigoare, pana la urma.
Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii trecuse deja anul trecut de Parlament, stabilind ca varsta de pensionare a medicilor, indiferent de sex, sa creasca la 67 de ani, in contextul in care acum este stabilita la 65 de ani. Ajuns la promulgare, proiectul a fost trimis inapoi in Parlament de catre seful statului. Senatorii s-au pronuntat deja cu privire la modificarea varstei de pensionare, indulcind propunerea initiala.
Ei au votat pentru cresterea varstei de pensionare la 67 de ani doar la cerere, insa deputatii, in atentia carora se afla proiectul acum, au propus sa se intoarca la formularea initiala, adica: totii medicii, barbati sau femei, se vor pensiona la 67 de ani, obligatoriu.
“Medicii se pensioneaza la varsta de 67 de ani, indiferent de sex“, au propus deputatii in comisia de specialitate, proiectul de lege urmand sa intre la votul final in curand, in Camera Deputatilor. Apoi, documentul va avea nevoie de semnatura sefului statului si de publicarea in Monitorul Oficial pentru a putea sa se aplice.
Ca si acum, cu titlu de exceptie, medicii din spitalele publice si medicii de familie vor putea sa-si desfasoare activitatea la stat, in continuare, daca obtin un aviz anual pentru asta. Numai ca, potrivit proiectului, pentru a obtine derogarea, medicii vor trebui sa vina si cu o asigurare de raspundere civila pentru greseli in activitatea profesionala.
Senatorii nu au adus aici nicio modificare propunerii initiale.
Atentie! Proiectul de lege NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa fie adoptat in Camera Deputatilor, promulgat de seful statului si publicat apoi in Monitorul Oficial.
Sursa: Avocat.net
Cele mai noi stiri medicale: