Proiect: Servicii medicale gratuite pentru mai multe categorii de persoane

17/09/2019

Proiect: Servicii medicale gratuite pentru mai multe categorii de persoane

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-servicii-medicale-gratuite-pentru-mai-multe-categorii-de-persoane/

Potrivit unui proiect de lege avizat favorabil de Comisia pentru Sanatate si Familie, mai multe categorii de persoane ar urma sa beneficieze de servicii medicale gratuite.

In prezent, de servicii medicale gratuite beneficiaza copiii cu varste pana in 18 ani, unii pensionari ori bolnavii cu boli incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii.

Potrivit noului proiect ce urmeaza sa fie inaintat Camerei Deputatilor care este for decizional, categoriile de persoane propuse pentru eliminarea platii/coplatii serviciilor medicale in sistemul asigurarilor publice de sanatate sunt:

– bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse;

– persoanele retinute, arestate sau detinute, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse, care se afla in centrele de retinere si arestare preventive;

– persoanele prevazute la alin.(1) lit. a), e) si f) sunt scutite de la coplata si beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei, in conditiile art.224 si in cazul in care nu detin cod numeric personal, in termen de maximum un an de zile de la data primei prezentari la furnizorul de servicii medicale.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si completarea Legii 46/2003 privind drepturile pacientului in sensul asigurarii serviciilor medicale pentru copiii cu varsta pana la 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afectiuni incluse in programele de sanatate, femeile insarcinate, lauzele si persoanele care sunt victimele traficului de persoane, in cazul in care acestea nu sunt inscrise in registrele de stare civila si nu detin cod numeric personal.

Continut educational:

In conformitate cu prevederile art. 61 din Regulamentul Camerei Deputatilor, republicat, membrii Comisiei au examinat initiativa legislative in sedinta din 11 septembrie 2019.

In urma dezbaterilor, Comisia pentru sanatate si familie a hotarat, cu unanimitate de voturi, sa propuna plenului Camerei Deputatilor adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si pentru completarea Legii privind drepturile pacientului nr.46/2003,cu amendamentele prezentate in anexa.

Raportul complet, cu anexa mentionata, poate fi vazut AICI.

Etichete: servicii medicale gratuite, persoane scutite de plata CAS, asigurare de sanatate

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. Dr. Adhan says:

    Suntem din ce in ce mai bulversați ,conduși de niște dezorientați . Chiar dacă voi supăra pe unii și pe alții o voi susține tot timpul ,avand in spate experiența interconexiunii cu sisteme medicale muult mai avansate decat al nostru -MEDICINA ADEVĂRATĂ FĂRĂ BANI ,FĂRĂ SURSE SIGURE DE FINANȚARE ,NU SE FACE NICĂIERI IN LUME ! Dacă noi scutim și scutim și scutim permanent ,doar pentru că așa obținem voturi sau pur și simplu pentru că e “socially correct” , nu o să avem în veci ceea ce ne dorim cu toții ,ba chiar din contră . Și nu avem decat două posibilități – ori intelegem acest lucru și vom “rafina ” INCLUSIV sistemul medical pornind chiar de la baza lui și terminand la nivel de top ,mergand chiar pană la a reduce sau a contopi /congrega multimea de unitati de așa zis invatamant medical ,apărute mai mult sau mai puțin spontan postdecembrist pe baza permanent indusei opinii că am avea un număr mult prea redus de medici și asistenți (apropo,cum naiba făceam față pe vremea lui Ceaușescu ,cand hai sa fim sincer era greu de ajuns ,dar n-am cunoscut nici un doctor care să nu fie conștient de locul său pe scara valorilor sociale… ) sau mergem in continuare după aceeași retetă care inexorabil va duce la un moment dat ,mai apropiat sau mai indepartat, la un dezastruos blocaj. Nu trebuie să fi mare economist să-ți dai seama că dacă tot timpul cheltui mai mult decat asiguri, chiar dacă motivația pentru care o faci pare perfect plauzibilă și corectă, rezultatul nu poate fi decat falimentul sigur . Pentru a avea o medicină de inalt nivel nu poți merge pe carpeală financiară sau pe orientarea fondurilor NUMAI pe anumite direcții ,așa cum nu poți cere personalului medical numai buna credință și spirit de sacrificiu, tu neasigurandu-i nici măcar siguranța fizică,ca să nu mai vorbim despre confortul psihic. Restul sunt vorbe !

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: