Proiect: Scutirea angajatorului de la plata concediului medical al angajatului

06/04/2022

Proiect: Scutirea angajatorului de la plata concediului medical al angajatului

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-scutirea-angajatorului-de-la-plata-concediului-medical-al-angajatului/

O initiativa legislativa prevede scutirea angajatorului de a plati primele cinci zile din concediul medical al angajatului.

Proiect de lege depus la Camera Deputatilor ar modifica Ordonanta 158/2005 privind concediile medicale si este initiat de Grupul deputatilor independenti de dreapta.

“In primul rand, proiectul de lege ridica obligatia angajatorului de a plati primele cinci zile dintr-un concediu medical, in conditiile in care acelasi angajator plateste contributia asiguratorie de munca de 2,25%, deci livreaza statului lunar o suma de bani din care are tot dreptul sa acopere concediul medical integral pentru angajatul lor. A doua modificare pe care o propune proiectul de lege este stabilirea de dobanzi si penalitati pentru fiecare zi de intarziere in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate intelege sa nu-si respecte obligatiile de decontare. Astazi se intarzie si pana la un an la decontarea concediilor medicale. Or, statul cere angajatorilor sa fie corecti si sa-si plateasca toate contributiile la timp”, a precizat deputatul neafiliat Violeta Alexandru, citata de Agerpres.

Proiectul mai prevede continuarea comunicarii intre angajator si CNAS in format online si cere statului sa-si respecte obligatiile, reducand termenele pana la care are de raspuns fiecarui angajator.

“In vremurile actuale, in care angajatorii romani fac toate eforturile sa-si plateasca obligatiile, a venit momentul ca si statul sa se achite de obligatii fata de acestia, sa preia toate costurile din concediile medicale”, a mai precizat deputatul, potrivit sursei citate.

Etichete: concediu medical, plata concediu medical, ordonanta 158/2005 

Autor: Adriana Pavel

1 Comentarii

  1. ANCA VILCIU says:

    Cei carora li s-au decontat concediile medicale dupz un an sunt niste fericiti! Eu astept cateva decontari de 17 ani si tot nu mai vin!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: