Proiect privind functionarea Institutului National de Management al Serviciilor de Sanatate

24/08/2022

Proiect privind functionarea Institutului National de Management al Serviciilor de Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-privind-functionarea-institutului-national-de-management-al-serviciilor-de-sanatate/

Ministerul Sanatatii a postat in transparenta decizionala un proiect de act normativ ce creeaza cadrul legal pentru asigurarea sursei de finantare a Institutului National de Management al Serviciilor de Sanatate (INMSS).

Potrivit notei de fundamentare, Ministerul Sanatatii, in calitatea de coordonator de reforma, s-a angajat in implementarea Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) – Componenta C12 „Sanatate”, prin trei reforme principale, printre care si reforma managementului serviciilor de sanatate.

Aceasta reforma are jaloane si tinte care includ revizuiri legislative in scopul cresterii capacitatii de formare profesionala a tuturor actorilor implicati in acest domeniu. Jalonul Nr. 356 – Intrarea in vigoare a cadrului legislativ privind dezvoltarea capacitatii pentru managementul serviciilor de sanatate si managementul resurselor umane din sanatate, parte a reformei Nr. 3, a fost indeplinit in mare parte prin adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Ordonantei Guvernului nr. 14/2022 pentru modificarea si completarea legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si prin aprobarea hotararii privind organizarea si functionarea Institutului National de Management al Serviciilor de Sanatate (INMSS), prin reorganizarea Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, entitate care se desfiinteaza.

Astfel, INMSS va functiona ca unitate sanitara in subordinea Ministerului Sanatatii, finantata din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat.

Schimbari preconizate

Potrivit actului normativ, in acest sens este necesara modificarea anexei nr.2 la HG nr.144/2010, dupa cum urmeaza:
– se abroga pct.III de la lit. A din anexa nr.2 si se inlocuieste cu anexa la proiectul de hotarare pentru modificarea HG nr.144/2010, care va avea urmatorul continut:

“ III. Unitati finantate din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat:
1. Institutul National de Medicina Legala “Mina Minovici” Bucuresti;
2. Institutul de Medicina Legala Iasi;
3. Institutul de Medicina Legala Cluj-Napoca;
4. Institutul de Medicina Legala Timisoara;
5. Institutul de Medicina Legala Craiova;
6. Institutul de Medicina Legala Targu Mures;
7. Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog Bucuresti;
8. Academia de Stiinte Medicale.
9. Institutul National de Management al Serviciilor de Sanatate

Numarul maxim de posturi la unitatile prevazute la pct. 1 – 9 este de 465.”

Totalul de 465 posturi rezulta din majorarea numarului actual de posturi, respectiv, 390 posturi, cu 75 de posturi aferente Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, entitate care se desfiinteaza.

Prin introducerea pct.9, INMSS a trecut din coordonarrea in subordinea Ministerului Sanatatii, totodata schimbandu-se si sursa de finantare, din venituri proprii la finantare din venitori proprii si subventii de la bugetul de stat.

Astfel se abroga si lit. C din anexa nr.2 la HG nr.144/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, unde este mentionata Scoala Nationala de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti, cu un numar maxim de posturi de 75 posturi, avand in vedere ca s-a schimbat sursa de finantare pentru INMSS (de la finantare din venituri proprii la finantare din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat).

Etichete: Institutul National de Management al Serviciilor de Sanatate, INMSS

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: