Proiect privind cresterea tarifelor pentru serviciile medico-legale

26/05/2020

Proiect privind cresterea tarifelor pentru serviciile medico-legale

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-privind-cresterea-tarifelor-pentru-serviciile-medico-legale/

Ministerul Sanatatii propune, printr-un proiect de hotarare aflat in sectiunea Transparenta Decizionala, modificarea tarifelor pentru expertize, constatari si alte lucrari medico-legale. Potrivit actului normativ, tarifele nu au mai fost majorate din anul 2006.

“In prezent tarifele pentru efectuarea expertizelor, a constatarilor si a altor lucrari medico-legale sunt aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1609/2006, cu modificarile ulterioare. Aceste tarife au fost stabilite in contextul legislativ si economico -financiar din perioada anterioara elaborarii si intrarii in vigoare a Legii nr.286/2009 privind Codul penal, perioada caracterizata totodata printr-un nivel ridicat al inflatiei”, se precizeaza in proiect.

Potrivit initiatorilor, actualizarea tarifelor prestatiilor medico-legale este necesara, in principal, din urmatoarele motive:

-perioada indelungata parcursa de la stabilirea cuantumului tarifelor

-in unele situatii, tarifele actuale nu mai acopera nici macar costul materialelornecesare (sanitare, cheltuieli postale determinate de transmiterea actelor, papetarie, alte consumabile) folosite pentru efectuarea expertizelor, constatarilor si celorlalte lucrari medico-legale, dupa caz.

-procentul de inflatie de 44% din perioada 2006 – 2020

-armonizarea cu prevederile Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, aflata in vigoare incepand cu 20 mai 2014 si ale Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, aflata in vigoare incepand cu 1 februarie 2010, mai ales in ceea ce priveste reformularea denumirilor unor prestatii, introducerea unor prestatii noi si eliminarea unor prestatii depasite din punct de vedere stiintific sau prevazute in alte reglementari legale

Conform anexei actului normativ, tariful pentru pentru autopsia medico-legala ar urma sa creasca la 390 lei, iar cel pentru examinarea persoanelor pentru evaluarea capacitatii de conducere auto ar ajunge la 91 de lei.

Propunerile privind noile tarife poti fi consultate AICI.

Etichete: servicii medico legale, expertiza medico-legala, autopsie, evaluare capacitate de conducere auto, tarife servicii medico-legale

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Arafat: Folosirea certificatului Covid la intrarea in diferite locatii trebuie sa continue

Medicii de familie pot fi implicati in promovarea vaccinarii anti-Covid (Valeriu Gheorghita)

Medicamentul Favipiravir, in farmaciile cu circuit deschis pe baza de prescriptie

Mai mult de jumatate dintre medicii de familie din Arad fac teste Covid

Patriciu Achimas-Cadariu: Planul national de combatere a cancerului nu este o compunere