Proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat, derulat in farmacii

05/05/2023
Proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat, derulat in farmacii

Proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat, derulat in farmacii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-pilot-de-evaluare-a-riscului-de-diabet-zaharat-derulat-in-farmacii/

Colegiul Farmacistilor din Romania, Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente vor derula in farmacii, incepand din aceasta luna, un proiect-pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2, cu scopul de a contribui la preventia si depistarea precoce a acestei afectiuni, prin intermediul serviciilor farmaceutice. Proiect este sustinut si de Forumul Roman de Diabet.

Potrivit unui comunicat al Colegiului Farmacistilor, proiectul a fost demarat in contextul in care, pe de o parte, Legea nr. 249/2020 privind preventia si depistarea precoce a diabetului prevede derularea de programe speciale in acest scop, iar pe de alta parte, Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 2.382/2021 pentru aprobarea metodologiei de realizare si implementare a serviciilor farmaceutice stipuleaza posibilitatea de acordare de catre farmacisti a serviciului farmaceutic de sustinere si desfasurare a campaniilor de sanatate publica.

Potrivit sursei citate, proiectul pilot are ca obiectiv identificarea persoanelor aflate la risc de diabet zaharat tip 2 pe baza unui chestionar de evaluare si derularea de actiuni de informare cu privire la masurile de preventie pentru reducerea acestui risc.

Proiectul pilot se va derula incepand cu luna mai 2023, adresandu-se tuturor persoanelor de peste 18 ani, care doresc sa afle daca sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat in urmatorii 10 ani.

Farmacistii vor acorda persoanelor evaluate informatii despre: factorii de risc implicati in aparitia diabetului zaharat, simptomele specifice, ce inseamna riscul de diabet zaharat, precum si interventiile preventive recomandate pentru un stil de viata sanatos.

“Diabetul zaharat de tip 2 este o boala cronica a carei prevalenta este in crestere, reprezentand una din bolile cronice cu impact major la nivel mondial. Aceasta afectiune poate fi prevenita si depistata precoce, ceea ce inseamna ca identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 este o prioritate. Am incredere ca si acest proiect pilot va fi implementat cu responsabilitate si competenta de colegii mei farmacisti.”, a declarat Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

Lista farmaciilor participante va putea fi accesata pe paginile web: www.serviciifarmaceutice.ro, www.adrfr.ro si www.forumdiabet.ro, unde vor fi disponibile si materiale informative.

Etichete: evaluare a riscului de diabet zaharat, evaluare diabet in farmacii, servicii farmacii, colegiul farmacistilor

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: