Proiect MS: Infiintarea unei subcomisii pentru asigurarea controlului tuberculozei

28/06/2022
Proiect MS: Infiintarea unei subcomisii pentru asigurarea controlului tuberculozei

Proiect MS: Infiintarea unei subcomisii pentru asigurarea controlului tuberculozei

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-ms-infiintarea-unei-subcomisii-pentru-asigurarea-controlului-tuberculozei/

Potrivit unui proiect aflat in Transparenta Decizionala, Ministerul Sanatatii propune infiintarea unei subcomisii pentru asigurarea controlului tuberculozei, ce ar urma sa functioneze in cadrul comisiei de pneumologie.

In Romania incidenta globala (IG) a tuberculozei TB (cazuri noi si recidive) a scazut in ultimii ani de la un maximum de 142,2%000 in anul 2002, la 37,3%000 in anul 2020 (Baza nationala de date TB, actualizata pentru raportarea TESSY 2021).

Mortalitatea a scazut de la 10,3%000 in anul 2002 la 3.5%000 in anul 2020. Rata de succes terapeutic la cazurile noi, pulmonare, confirmate bacteriologic se mentine crescuta la valori de peste 80% in ultimii 20 de ani (baza nationala de date TB actualizata pentru TESSY 2021).

Din pacate, in Romania nu se inregistreaza aceleasi rezultate favorabile in tratamentul TB cu germeni rezistenti, unde rata de succes terapeutic este sub 50% – 39.1% pentru cazurile TB-DR pulmonare inregistrate in anul 2018 (baza nationala de date TB actualizata pentru TESSY 2021), se arata in referatul de aprobare.

Asa cum reiese din dinamica indicatorilor sus-mentionati TB cu germeni sensibili are un trend net descendent la noi in tara, dar pandemia covid -19 a dus la scaderea atificiala a numarului de cazuri. De aceea, scaderea marcata a incidentei trebuie privita cu prudenta si trebuie mentinute eforturile privind diagnosticul si tratamentul TB in Romania.

„Ministerul Sanatatii considera TB o problema majora de sanatate publica si ca urmare activitatile antituberculoase (anti-TB) prevazute in Programul National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozei (PNPSCT) – diagnosticul si tratamentul bolnavilor de TB, controlul contactilor acestora, tratamentul preventiv, activitatile de informare, educare, comunicare – sunt gratuite.”, se mai argumenteaza in proiect.

In acest sens, in vederea gestionarii cazurilor cu tuberculoza initiatorii proiectului considera a fi necesar infiintarea unei Subcomisii in cadrul Comisiei de pneumologie.

Etichete: tuberculoza, TBC, comisii de specialitate ministerul sanatatii

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: