Proiect MS: Certificat digital Covid obligatoriu pentru personalul medical

28/09/2021
Proiect MS: Certificat digital Covid obligatoriu pentru personalul medical

Proiect MS: Certificat digital Covid obligatoriu pentru personalul medical

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-ms-certificat-digital-covid-obligatoriu-pentru-personalul-medical/

Ministerul Sanatatii a postat in transparenta decizionala proiectul de Lege privind stabilirea unor masuri in domeniul sanitar, pe perioada starii de alerta, pentru personalul din cadrul unor unitati publice si private.
Conform documentului, personalul din cadrul unitatilor sanitare cu paturi publice si private au obligatia sa prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, in vederea desfasurarii activitatii.

Potrivit Ministerului Sanatatii, certificatul trebuie sa ateste indeplinirea uneia din urmatoarele conditii:

a) vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
b) se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2;
c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat in conditiile stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.

“Vrem sa promovam actul normativ in regim de urgenta. Aceste masuri sunt necesare in contextul epidemiologic actual, cu o crestere importanta a numarului de cazuri, cand trebuie asigurata siguranta pacientilor, dar si a personalului medical. Sistemul medical, prin excelenta, se bazeaza pe stiinta, inovatie si tehnologie, in care un loc important il detin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii, intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, personalul din cadrul unitatilor publice care nu prezinta rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, exceptie fiind categoria de personal care face dovada unor afectiuni care reprezinta contraindicatie la vaccinare, caz in care costurile de testare vor fi suportate de catre angajator.

Pentru unitatile private costurile privind activitatea de testare impotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de catre angajati, fie de catre angajator.

In cazul in care personalul medical nu prezinta certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementeaza suspendarea de drept, pe o perioada de 30 de zile a contractelor in baza carora isi desfasoara activitatea.

Dupa cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical in baza caruia isi desfasoara activitatea inceteaza de drept, iar pentru personalul din unitatile private care cumuleaza 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendarii, fie incetarea contractului in baza caruia isi desfasoara activitatea.

In unitatile publice masura incetarii contractului in baza carora isi desfasoara activitatea personalul este necesara pentru a crea posibilitatea incadrarii pe acele posturi a altor persoane, in vederea asigurarii continuitatii activitatii, tinand cont de faptul ca in unitatile respective numarul total al posturilor este limitat prin acte normative.

Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor masuri revine conducerii unitatilor publice si private.

Nerespectarea acestor obligatii de catre conducatorul unitatii respective reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei aplicata de catre personalul imputernicit din cadrul directiei de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti si din cadrul Inspectiei Sanitare de Stat.

Etichete: certificat digital obligatoriu, certificat covid pentru personalul medical, vaccinare personal medical, ministerul sanatatii

autor

Autor: Adriana Pavel

2 Comentarii

  1. Ina M says:

    Sunt multe lucruri neclare. Pe langa faptul ca cei vaccinati se imbolnavesc si transmit boala… de cand imunitatea naturala dureaza 180 zile? Cum e posibil ca imunitatea naturala, obtinuta adesea dupa infectie dobandita la locul de munca, desi e in mod demonstrat superioara celei obtinute prin vaccin sa fie considerata nula dupa 180 zile? Cum poti sa ceri unui cadru medical trecut prin boala, cu anticorpi documentati, sa faca 2-3 doze de vaccin ca sa poata profesa? Daca aceeasi persoana a suferit efecte secundare de la un vaccin administrat anterior, sau are de ex neutropenie sau alta conditie medicala care i-ar impune prudenta in administrarea oricarui vaccin/tratament, de unde obtine derogare?

  2. Blebea E says:

    Dacă și vaccinații pot avea virusul și îl pot transmite (după ultimele cercetări), cu ce ajută pacienții pe care îi tratezi, dacă ești vaccinat, sau nu? Nimeni nu a explicat acest lucru. Obligativitatea pare forțată, doar să nu expire degeaba vaccinul cumpărat în cantitate prea mare…

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: