Proiect: Infiintarea Institutului National de Management al Serviciilor de Sanatate

11/07/2022
Proiect: Infiintarea Institutului National de Management al Serviciilor de Sanatate

Proiect: Infiintarea Institutului National de Management al Serviciilor de Sanatate

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-infiintarea-institutului-national-de-management-al-serviciilor-de-sanatate/

Ministerul Sanatatii a lansat, in Transparenta Decizionala, Poiectul de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Potrivit notei de fundamentare, prin acest proiect se propune introducerea de noi criterii de formare initiala si de ocupare a posturilor prin concurs pentru toate categoriile de functii de conducere: manageri, directori executivi si directori executivi adjuncti ai directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, conducerea serviciilor de ambulanta judetene si a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, directori generali, directori medicali, medic-sef.

Totodata, se introduce notiunea de criterii de calitate aferente programelor de formare, elaborate de catre OMS in programul de asistenta tehnica din PNRR. In acest sens, e necesara adoptarea acestora prin ordin al ministrului sanatatii, urmand a sta la baza avizarii de catre Ministerul Sanatatii a programelor de formare initiala si continua care raspund nevoilor sistemului de sanatate.

De asemenea, in vederea asigurarii dezvoltarii profesionale continue in domeniul managementului sanitar, proiectul prevede introducerea necesitatii absolvirii la 3 ani, pentru functiile de conducere din domeniul sanatatii, a unui curs de scurta durata in management sanitar sau managementul serviciilor de sanatate, avizate de Ministerul Sanatatii in baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.

Tot la schimbari preconizate se precizeza ca alinierea mandatului managerilor de spitale cu cel al comitetelor directoare (formate din director medical, director de ingrijiri si director financiar) are scopul de a permite asigurarea continua a unui management eficient.

“Astfel, pentru a putea realiza in mod coerent politicile publice ale Ministerului Sanatatii in domeniul resurselor umane si implicit prevederile din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta, se are in vedere infiintarea unui Institut National de Management al Serviciilor de Sanatate, denumit in continuare INMSS, ca institutie publica cu personalitate juridica in subordinea Ministerului Sanatatii, prin reorganizarea Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti (SNSPMPDSB), care se desfiinteaza.

Este necesar ca acestei institutii nou-create sa i se asigure finantare corespunzatoare si predictibila prin subventii de la bugetul de stat, motiv pentru care aceasta sa devina institutie in subordinea Ministerului Sanatatii, finantata din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat.”, mai scrie in proiectul aflat in Transparenta Decizonala.

INMSS va avea ca principal obiect de activitate analiza serviciilor de sanatate din Romania in numele si pentru Ministerul Sanatatii, in scopul fundamentarii stiintifice a propunerilor de politici si strategii privind serviciile de sanatate, realizarea de cercetari operationale privind managementul serviciilor de sanatate, elaborarea de ghiduri si proceduri, precum si desfasurarea de activitati de formare profesionala prin perfectionare si specializare in managementul serviciilor de sanatate, in colaborare cu institutiile de invatamant superior coordonatoare, in conditiile legii.

Totodata, INMSS va functiona ca unitate sanitara, finantata din venituri proprii si subventii de la bugetul de stat, iar coordonarea academica se va stabili prin hotarare a Guvernului.

Patrimoniul SNSPMPDSB va fi preluat pe baza unui protocol de predare-primire de INMSS. Excedentele bugetare neutilizate in anii precedenti, existente in conturile SNSPMDSB, se transfera in conturile corespunzatoare de excedente bugetare care se deschid pe numele INMSS. Modificarile in executia bugetara pe anul in curs se efectueaza pe baza instructiunilor elaborate de Ministerul Finantelor, la solicitarea Ministerului Sanatatii.

Etichete: reforma in domeniul sanatatii, institutul national de management al serviciilor de sanatate

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: