Proiect FABC: Imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu afectiuni oncologice

31/08/2022
Proiect FABC: Imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu afectiuni oncologice

Proiect FABC: Imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu afectiuni oncologice

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-fabc-imbunatatirea-calitatii-vietii-pacientilor-cu-afectiuni-oncologice/

Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania initiaza o abordare unica in tratamentul cancerului atat in Romania cat si in Europa de Est.

Proiectul “Imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu afectiuni oncologice” se doreste a fi un demers care sintetizeaza concluziile specialistilor oncologi din Europa si Statele Unite ale Americii: medicamentele, tehnologia si cercetarea nu sunt suficiente in lupta cu aceasta maladie daca calitatea vietii pacientului oncologic este afectata.

“Calitatea vietii bolnavului de cancer este determinanta in succesul tratamentului, la fel ca orice alt medicament inovativ” afirma Cezar Irimia, presedintele FABC, potrivit unui comunicat de presa.

Proiectul pilot “Imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu afectiuni oncologice” va fi implementat in colaborare cu cele 3 Institute de Oncologie din tara. La Institutul Oncologic Bucuresti este deja in curs de implementare urmand sa fie preluat de Institutul Regional de Oncologie Iasi si de Institutul Oncologic Cluj-Napoca.

Principalele directii ale proiectului sunt: Nutritia Oncologica, Consilierea Psihologica si Managementul terapiei limfedemului.

Nutritia Oncologica

In prima faza de implementare a proiectului FABC la IOB se vor oferi gratuit consultatii de nutritie oncologica tuturor pacientilor oncologici care sunt in terapie la Institut.

Pacientii care vor incepe tratamentele oncologice vor beneficia de evaluare nutritionala, consiliere si monitorizare nutritionala pe toata durata tratamentului oncologic. Toate aceste servicii vor fi oferite de nutritionisti dieteticieni care sunt specializati in nutritia pacientului cu afectiuni oncologice.

“Obiectivul nostru este sa oferim pacientilor oncologici informatii corecte in ceea ce priveste alimentatia lor in etape diferite ale bolii si ale tratamentului. De cele mai multe ori, pacientii isi iau singuri informatia de pe surse indoielnice si ajung sa intre in terapie dezechilibrati din punct de vedere nutritional. Unii dintre ei abordeaza diete restrictive care le epuizeaza organismul inainte ca ei sa inceapa tratamentele. Altii incep sa creada ca solutia consta in asa-zisele alimente miraculoase. De aceea ne propunem sa desfiintam cu ajutorul specialistilor nutritionisti si dieteticieni aceste mituri. Tot cu ajutorul specialistilor in nutritie si dietetica vom elabora noi meniuri pentru pacientul oncologic si vom dota bucataria spitalului cu cele mai performante echipamente, vom initia ghiduri de nutritie pe intelesul pacientilor oncologici, in functie de afectiuni. Pasul cel mai important din cadrul acestei Etape este insa monitorizarea si evaluarea nutritionala a pacientului oncologic prin intermediul testelor specifice care se vor putea realiza in cadrul Centrului de Cercetare existent in Institutul Oncologic Bucuresti“ mai precizeaza Roxana Raluca Barzu.

Consilierea psihologica

La fel de importanta este pastrarea stimei de sine. Multi pacienti traiesc sentimente si emotii contradictorii: se simt frustrati, devin furiosi, cad in depresie, se simt abandonati, se izoleaza si isi pierd increderea in ei si mai ales in efectul terapiilor unii dintre ei abandonand tratamentele.

In cadrul acestei etape, pacientii vor putea beneficia de sesiunile gratuite de psihoterapie care pot fi individuale dar si de grup. Tot in cadrul acestei etape avem in vedere dotarea cu sisteme de tip cooling-scalp, o tehnologie care permite pacientului oncologic sa-si pastreze parul in timpul chimio-radioterapiei, vom continua sa oferim proteze mamare si servicii cosmetice dedicate pacientelor oncologice.

Managementul terapiei limfedemului si recuperare fizica medicala

Pacientii vor beneficia gratuit de serviciilor specialistilor in terapia limfedemului si in recuperare fizica medicala. Vom incerca acolo unde ne va permite spatiul si dotarile Institutelor partenere sa dotam si sa punem la dispozitia pacientilor oncologici saloane de recuperare fizica medicala dar si spatii de recreere in cadrul carora pacientii oncologici vor putea socializa, vor putea avea acces la o biblioteca si poate chiar la un mic cinema.

Toate studiile din ultimii ani acorda o importanta din ce in ce mai mare acestor 3 directii descrise de noi pe care dorim sa le implementam prin intermediul acestui Proiect, aratand cat de importanta este calitatea vietii pacientilor oncologici in timpul terapiilor.

“Mentionam ca toate aceste Etape cuprind si alte mini-proiecte care vor fi prezentate pe parcurs. Partea stiintifica a proiectului este asigurata de medicii specialisti din cadrul celor 3 institutii si de catre specialistii pusi la dispozitie de catre FABC. Se vor elabora cursuri si articole de specialitate in colaborare cu alte institutii partenere: Colegiul Dieteticienilor, ESPEN ( Societatea Europeana de Nutritie Enterala si Parenterala) ASPEN (Societatea Americana de Nutritie Enterala si Parenterala), Institutul Vooder, Academia de Nutritie si Dietetica din Europa, etc.”, mai transmite FABC.

Toate aceste etape vor avea la baza sustinerea unor specialisti profesionisti din domeniul nutritiei clinice, psihoterapiei oncologice, educatiei-fizice si recuperarii medicale si vor contribui la emiterea unor ghiduri finale de bune practici care vor fi coordonate si redactate in colaborare si cu specialistii din cadrul Institutelor Oncologice Partenere dar si cu alti parteneri precum: Ministerul Sanatatii, Societatile Romane de Radiologie si Oncologie Medicala, Colegiul Dieteticienilor din Romania, Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Ordinul Psihologilor din Romania, Ordinul Kinetoterapeutilor din Romania precum si alte institutii publice si private din Romania.

“Scopul final al proiectului initiat si implementat de FABC este ca aceasta noua abordare sa poata fi multiplicata si aplicata in toate spitalele Romaniei care trateaza bolnavi cronici, nu doar pe cei oncologici” a mai declarat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Etichete: pacientii cu afectiuni oncologice, nutritie oncologica, consiliere pacienti, FABC

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: