Legislatie

LEGISLATIE MEDICALA
PROTOCOALE TERAPEUTICE
DOCUMENTE UTILE

Proiect de modificare a varstei de pensionare pentru medici

Data ultimei actualizari: 25/10/2017

Varsta de pensionare pentru medicii barbati si femei va putea ajunge pana la 67 de ani de la 65, cat este in prezent, asta potrivit unui proiect de lege aflat in dezbatere in Camera Deputatilor.

Cei care vor vrea sa obtina derogare sa mai lucreze in spitalele de stat si peste aceasta varsta vor trebui sa aduca o asigurare profesionala insa. Acelasi proiect mai prevede si cresterea indemnizatiilor pentru unii angajati din casele de asigurari de sanatate, scrie Avocat.net.

Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatii a fost adoptat deja de senatori anul trecut, iar acum se afla la Camera Deputatilor in dezbatere, unde a primit o serie de amendamente in cadrul comisiilor de specialitate si unde va fi votat intr-un viitor apropiat.

Unul dintre aceste amendamente se refera la majorarea varstei de pensionare pentru medici, indiferent de sex, de la 65 de ani, cat este acum, la 67 de ani. Totusi, e nevoie ca amendamentul sa treaca de vot in plenul Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala aici, pentru a se aplica. Apoi, proiectul va trebui aprobat si de seful statului, urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial.

“Medicii se pensioneaza la varsta de 67 de ani, indiferent de sex”, este amendamentul adus de unii deputati in comisie proiectului aflat acum in dezbatere. Motivatia din spatele majorarii varstei de pensionare este lipsa de personal medical din Romania, potrivit comentariilor din proiect. Evident, acestia vor putea, in continuare, sa profeseze in spitale private, dupa ce se pensioneaza, mai scrie Avocat.net.

Ca si acum, cu titlu de exceptie, medicii din spitalele publice si medicii de familie vor putea sa-si desfasoare activitatea la stat, in continuare, daca obtin un aviz anual pentru asta. Numai ca, potrivit proiectului, pentru a obtine derogarea, medicii vor trebui sa vina si cu o asigurare de raspundere civila pentru greseli in activitatea profesionala, mai precizeaza sursa citata.

Proiectul de lege NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa primeasca votul decisiv in Camera Deputatilor, sa fie promulgat de seful statului si publicat apoi in Monitorul Oficial.

 

Acest articol are 2 comentarii. Daca doriti sa vizualizati aceste comentarii sau sa postati dvs un comentariu trebuie sa va logati in contul dvs din platforma.Daca nu aveti cont, va puteti crea cont gratuit aici.