Proiect: Cabinetele de medicina de familie sa devina unitati sanitare de utilitate publica

27/03/2023
Proiect: Cabinetele de medicina de familie sa devina unitati sanitare de utilitate publica

Proiect: Cabinetele de medicina de familie sa devina unitati sanitare de utilitate publica

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-cabinetele-de-medicina-de-familie-sa-devina-unitati-sanitare-de-utilitate-publica/

Mai multi parlamentari propun, printr-un proiect de lege depus la Parlament, declararea cabinetelor de medicina de familie, precum si a punctelor de lucru ale acestora drept unitati sanitare de utilitate publica.

Initiativa legislativa mentioneaza ca, in acest fel, autoritatile administratiei publice locale vor putea decide darea in folosinta gratuita a spatiilor aflate in proprietatea publica pentru functionarea acestor cabinete.

Propunerea initiata de 33 de deputati si senatori liberali, completeaza in acest sens Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

“Asistenta medicala primara este asigurata prin cabinetul de medicina de familie, unitate sanitara de utilitate publica”, prevede proiectul, potrivit Agerpres.

De asemenea, actul normativ stabileste si ca punctele de lucru ale cabinetelor de medicina de familie sa aiba statutul de utilitate publica.

“Medicina primara asigurata prin reteaua de cabinete medicale de familie reprezinta primul contact al populatiei cu sistemul sanitar, atat pentru diagnosticarea si tratarea unor boli, cat si pentru realizarea examenelor medicale preventive. La nivelul anului 2021, cele mai multe cabinete de medicina de familie au functionat in mediul urban (6,3 mii cabinete, comparativ cu 4,1 mii in mediul rural). In mediul rural, unui cabinet de medicina de familie i-au revenit de 1,3 ori mai multi locuitori, comparativ cu un cabinet din mediul urban”, arata initiatorii in expunerea de motive a proiectului.

Acestia au aratat ca “medicul de familie este furnizorul de ingrijiri de sanatate care coordoneaza si integreaza serviciile medicale furnizate pacientilor de catre el insusi sau de catre alti furnizori de servicii de sanatate si asigura accesul in sistemul sanitar pentru pacientii sai, la nivelurile de competenta cele mai adecvate nevoilor acestora”.

“Desi art. 74 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii prevede posibilitatea acordarii de catre autoritatile administratiei publice locale de facilitati si stimulente aferente instalarii unui medic, infiintarii si functionarii cabinetului de medicina de familie, s-a semnalat imposibilitatea incheierii cu medicii de familie a unor contracte de comodat – dare de folosinta gratuita a spatiilor de proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatie de cabinet de medicina de familie”, mai mentioneaza initiatorii, potrivit sursei citate.

Ei au sustinut ca, “deoarece, spre deosebire de spitale, cabinetele de familie nu sunt declarate prin lege unitati de utilitate publica, autoritatile administratiei publice locale se afla in imposibilitatea de a decide, in conditiile legii, darea in folosinta gratuita a spatiilor aflate in proprietatea publica, domeniul public, desi exista astfel de proiecte asumate de administratia publica locala pentru a facilita accesul cetatenilor la asistenta medicala primara”.

Potrivit acestora, comunitatea, prin autoritatile administratiei publice locale, trebuie sa dispuna de parghiile legislative necesare pentru a hotari in cadrul forului deliberativ tipurile si facilitatile pe care le poate acorda cabinetului de medicina de familie.

“In contextul statistic deosebit de ingrijorator care arata lipsa asistentei medicale primare in multe unitati administrativ-teritoriale din mediul rural, scaderea constanta a numarului cabinetelor de medicina de familie si cresterea corelativa a numarului de pacienti arondati unui medic de familie, avand in vedere importanta strategica a asistentei medicale primare, propunem completarea art. 63 si modificarea alin. 2 al art. 75 din Legea 96/2006 privind reforma in domeniul sanatatii in sensul declararii cabinetului de medicina de familie ca unitate sanitara de utilitate publica. De asemenea, propunem ca statutul de utilitate publica sa fie acordat si punctelor de lucru ale cabinetelor de medicina de familie”, au mentionat initiatorii.

Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului, Camera Deputatilor fiind for decizional.

Etichete: cabinetele de medicina de familie, puncte de lucru cabinete medicina de familie, unitati sanitare de utilitate publica

autor

Autor: Adriana Pavel

4 Comentarii

  1. Sorin Mihai Zaharia says:

    Ar fi o mare realizare. Medicii de familie , oricum au investit și vor investi mulți bani pentru amenajarea și intreținerea spațiilor destinate
    cabinetelor medicale. Bugetele primăriilor ( cele din rural ) nu au avut
    niciodată fonduri speciale pentru sănătate, așa că medicii de familie
    s-au gospodărit cum au putut, din resurse proprii.

  2. Cătălina Caruntu says:

    Toată legea se rezuma doar la spațiul de lucru? Și salariile sa fie plătite tot de stat,impozitele tot de stat.De ce doar în mediul rural? De ce trebuie sa cumpărăm cele necesare ,plătim impozite,facturi ,salariile asistentelor din banii incasati de doctor per capita ?și aia plătiți prea târziu.Nu sunt platite serviciile de vaccinare ,de testare. Doar facturate.

  3. Cristina says:

    Dar cu asistenții din mdf ce faceți, sau iar uitați ca peste 90% dintre ei au salarii de muncitori necalificați si-n mediul rural când sunt urgente indiferent de ora,zi sau sărbătoare ei sunt pe baricade?!
    Într-un spital asistentul face totul conform protocolului,in caz de urgentă in mediul rural el pe lângă prim-ajutor ,pune perfuzii,pansează,scoate fire de sutura,acorda-n urgentă tratament pt a micșorat riscul de deces,oprește hemoragii in caz de diverse accidente si lista-i lunga…
    Cu tot respectul stiti cum este-n noaptea de Crăciun sa-ti vina la poarta si sa trebuiască sa mergi la bolnavi acasa pt salariul minim pe economie?!

  4. Ilie says:

    Doamne! Noi de circa un an de zile ne umilim la Administrația Locală să intabulam extinderea CMI cu sală triere toaleta dus. Sală așteptare și nici până în prezent nu am reușit am cerut urgentarea prin audienta după 2 săptămâni am primit programare. Rezultatul 0000.Am înscris imobilul pentru Panouri solare însă nu a fost să fie,. Venitul mediu Brut al CMI lunar este de circa 11500 lei Altă primărie la circa 20 km de un municipiu a acordat spațiu asistentele sociale calculator etc Asta este Doamne ajută!

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: