Proiect APAH-RO: Implicarea comunitatilor locale in eliminarea hepatitei C

17/01/2019

Proiect APAH-RO: Implicarea comunitatilor locale in eliminarea hepatitei C

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/proiect-apah-ro-implicarea-comunitatilor-locale-in-eliminarea-hepatitei-c/

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) anunta demararea proiectului ‘Implicarea comunitatilor locale in eliminarea hepatitei C’.

Acest proiect include realizarea unor studii comparative la nivel regional (Romania, Bulgaria, Serbia si Macedonia), precum si campanii de informare si de testare pentru depistarea virusului hepatitic C in diferite comunitati locale.

In acest sens, APAH-RO a organizat o conferinta regionala la care au participat reprezentanti ai autoritatilor nationale si locale din Romania si ai asociatiilor regionale de pacienti din Romania, Bulgaria, Serbia si Macedonia.

Printre temele abordate s-au numarat: provocarile majore de sanatate publica cu care se confrunta autoritatile locale, viziunea Romaniei cu privire la tratament, Planurile Nationale de Eliminare a Hepatitelor si progresul inregistrat in regiunea Balcani; perspectiva medicilor cu privire la abordarea europeana a eliminarii hepatitei C, screeningul si diagnosticarea hepatitei C in zonele rurale.

“Am avut ocazia sa discutam aplicat despre eliminarea hepatitelor, intr-o abordare diferita. Conceptul de eliminare a hepatitelor pornind de la situatiile specifice identificate la nivelul comunitatilor locale poate contribui la accelerarea procesului de diagnosticare si includere in programul de tratament, astfel incat sa atingem tinta OMS de eliminare pana in 2030. Autoritatile locale, medicii din teritoriu si membrii unei comunitati stiu cel mai bine cu ce probleme se confrunta, fapt pentru care au posibilitatea de a veni mai rapid cu solutii pe care le pot implementa direct sau pe care le pot inainta autoritatilor centrale”, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO, citata intr-un comunicat de presa.

Continut educational:

Principalele elemente ale acestui proiect cuprind: un studiu comparativ privind strategiile nationale de eliminare a hepatitei C din Romania, Bulgaria, Serbia si Macedonia, o platforma de comunicare care sa includa toti actorii pentru facilitarea dezbaterilor la nivelul reprezentantilor autoritatilor nationale, locale si regionale; un program educational care se va concentra asupra constientizarii riscurilor hepatitei C si asupra necesitatii testarii, in scopul eliminarii hepatitei C la nivelul comunitatilor locale; identificarea obstacolelor privind accesarea testarii pentru hepatita C si testarea a aproximativ 700 – 1.000 de persoane pana la sfarsitul lunii martie 2019 in comuna Cumpana, judetul Constanta; organizarea de intalniri lunare – sprijin si indrumare pentru cei diagnosticati.

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri:

Costache: Exista toata deschiderea si procuparea de a dezvolta medicina de familie

Pacientii romani aleg tot mai des serviciile medicale private | Care sunt motivele?

Romanii, printre europenii cu cea mai scazuta rata de vaccinare antigripala din UE

Ministrul Sanatatii, Victor Costache, are in echipa trei medici de renume mondial

Cei care obtin un punctaj mai mare de 60% vor beneficia de un loc la rezidentiat