Programele nationale de sanatate | Vor fi introduse programe noi si se va renunta la altele

25/03/2022
Programele nationale de sanatate | Vor fi introduse programe noi si se va renunta la altele

Programele nationale de sanatate | Vor fi introduse programe noi si se va renunta la altele

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/programele-nationale-de-sanatate-vor-fi-introduse-programe-noi-si-se-va-renunta-la-altele/

Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au propus si Executivul a aprobat vineri, 25 martie 2022, proiectul de Hotarare privind aprobarea programelor nationale de sanatate.

Documentul stabileste cadrul legislativ pentru continuarea activitatilor din cadrul programelor nationale de sanatate aflate in derulare, dezvoltarea acestora pentru includerea unor noi beneficiari. Vor fi introduse noi programe si activitati si se va renunta la altele care, in urma evaluarii, nu si-au mai dovedit eficienta, precizeaza Ministerul Sanatatii.

Conform actului normativ, Ministerul va asigura coordonarea, derularea si finantarea din bugetul MS a 13 programe nationale de sanatate publica, iar CNAS va derula si finanta din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate 15 programe nationale de sanatate curative.

In cadrul programelor nationale de sanatate derulate de Ministerul Sanatatii s-a introdus Programul national de screening organizat pe baze populationale pentru boli cronice cu impact asupra sanatatii publice cu:

a) Subprogramul de screening pentru cancerul de col uterin;
b) Subprogramul de screening pentru cancerul de san;
c) Subprogramul de screening pentru cancerul colorectal;
d) Subprogramul de screening pentru depistarea infectiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D care se desfasoara in regim pilot finantat din fonduri externe nerambursabile.

“Acest demers este motivat de asigurarea implementarii obiectivelor prioritare ale Planului European, transpus in Romania prin Planul National de combatere a Cancerului.”, precizeaza MS.

Potrivit sursei citate, Programul national de management al registrelor nationale a incetat fiind inlocuit cu proiectul “Sistem Informatic pentru registrele de sanatate- RegIntermed” finantat din fonduri externe nerambursabile.
Totodata, in cadrul programelor derulate de catre CNAS s-a infiintat Programul national de PET-CT, realizandu-se o extindere a accesului la aceasta investigatie.

Pentru implementarea programelor nationale de sanatate publica, in anul 2022, bugetul aprobat este in suma de 5.952.000 mii lei, iar creditele de angajament aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021 pentru implementarea programelor nationale de sanatate curative sunt in suma de 8.592.881,00 mii lei.

Etichete: programele nationale de sanatate, screening pentru cancerul de col uterin, screening pentru cancerul de san, screening pentru cancerul colorectal, screening pentru depistarea virusuri hepatitice

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: