Program gratuit de fertilizare in vitro. Vezi cand incepe si care sunt conditiile de participare

30/03/2011

Program gratuit de fertilizare in vitro. Vezi cand incepe si care sunt conditiile de participare

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/program-gratuit-de-fertilizare-in-vitro-vezi-cand-incepe-si-care-sunt-conditiile-de-participare/

Aproximativ 800 de cupluri vor fi beneficiarii din acest an ai Programului de fertilizare in vitro si embriotransfer, in valoarea de patru milioane de lei, care incepe la 1 iunie, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

“Astazi, in Romania exista 19 unitati sanitare publice si private in care se realizeaza proceduri de feritilizare in vitro. In mod cert, programul se va derula in cele doua centre din unitatile sanitare de stat, respectiv Spitalul de Obstetrica Ginecologie “Panait Sarbu” (Maternitatea Giulesti) si Spitalul Judetean Clinic de Urgenta Cluj-Napoca. Programul se va putea desfasura si in unitatile private care aleg sa il acceseze. Mentionez ca institutiile private care acceseaza acest program nu vor putea solicita de la pacient coplata”, a spus ministrul Cseke Attila, intr-o conferinta de presa.

In 2011, bugetul Programului de fertilizare in vitro este de patru milioane de lei. Ministerul Sanatatii va sustine financiar o sigura procedura de fertilizare in vitro (FIV), in limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, daca procedura se finalizeaza cu o nastere.

“Se estimeaza ca anul acesta vor exista aproximativ 800 de beneficiari”, a precizat Cseke Attila.

Ministrul a mai spus ca au fost stabilite criteriile de includere in program. Astfel, pot fi cuprinse in progam femeile cu varsta intre 24 si 40 de ani, medicii specialisti alegand acest interval de varsta pentru ca rata de succes a interventiei este cea mai mare, respectiv de 28,2 la suta.

De asemenea, pentru a fi inclus in program, cel putin un membru al cuplului trebuie sa detina cetatenie romana, cu domiciliul stabil in Romania, sa aiba statutul de asigurat de cel putin 24 luni, cuplul sa fie stabil, casatorit de cel putin doi ani si niciunul dintre membrii cuplului sa nu aiba copil in viata.

Pentru fiecare cuplu va fi suportata prin program o singura procedura de fertilizare in vitro indiferent daca a mai avut sau nu o asemenea incercare.

“Rezerva ovariana in limite normale probata de valoarea FSH sau AMH (femeia are rezerva de ovocite), cuplu autolog (se exclude donarea de ovocite, de sperma sau de mama surogat) si indexul de masa corporala a femeii intre 20-30 (criteriu ESHRE) – un raport intre varsta, inaltime si greutate normal, sunt alte criterii avute in vedere la includerea in program.

Ministrul Sanatatii a precizat ca in doua saptamani vor fi publicate si normele metodologice de implementare a programului.

De asemenea, incepand din 1 iunie 2011, toti cei care doresc sa acceseze programul gratuit de fertilizare in vitro al Ministerului Sanatatii pot depune dosarul medical, in centrele care vor intra in programul gratuit al MS.

Dosarul medical, respectand criteriile de includere, va fi completat de unitatea medicala care asigura tratamentul cuplului, iar copia va fi transmisa la Ministerul Sanatatii pentru evaluare. Pentru pastrarea confidentialitatii, copia dosarului va cuprinde doar initialele numelui si un numar de ordine, a mai spus ministrul.

Dosarul va fi evaluat la MS de catre o Comisie numita prin Ordin de ministru din care vor face parte cinci membri, doi medici ginecologi neimplicati direct in reproducerea umana asistata, un medic urolog, un reprezentant al societatii civile (SOS Infertilitate). Comisia va fi condusa de un presedinte desemnat de directia de specilitate din Ministerul Sanatatii.

In cazul dosarelor ce vor fi aprobate, Ministerul Sanatatii va efectua plata procedurii de fertilizare in vitro in doua etape. In prima faza se va achita procedura in valoare de aproximativ 1.200 de euro (5.040 de lei). In cazul in care procedura s-a finalizat cu o nastere, centrul va primi si o bonificatie de 300 de euro.

“Dorim sa fie un program de succes si in care sa premiem performanta. Asa cum am spus in 2011, va fi finantata o singura procedura in limita maxima de 1.500 de euro. Estimam ca in acest an sa fie realizate aproximativ 800 de proceduri de fertilizare in vitro. MS sustine plata procedurii, dar nu si medicatia necesara acestora”, a mai spus ministrul Cseke Attila.

El a precizat ca din raportarile primite de la Agentia Nationala de Transplant, in 2007 in Romania sau fost realizate 1.017 de proceduri de fertilizare in vitro, iar in 2008 au fost 1.158 de proceduri.

Cifrele nu sunt insa reale, pentru ca nu toate clinicile au raportat aceste proceduri, a precizat Cseke.

La randul lui, presedintele Comisiei de Obstetrica-Ginecologie a Ministerului Sanatatii, Bela Szabo, a spus ca la nivel european statele finanteaza o procedura sau mai multe, iar altele niciuna. El a precizat ca, de exemplu, Elvetia, Polonia si Irlanda nu dau bani pentru astfel de proceduri, Marea Britanie finanteaza o procedura, iar alte state mai multe.

De asemenea, potrivit statisticilor europene, in Danemarca patru la suta dintre copii sunt nascuti prin aceasta procedura, iar in Germania, Franta si Marea Britanie, intre 1 si 1,7 la suta dintre copii se nasc astfel.

Rata de succes a unei astfel de interventii este in tarile UE de aproximativ 30-35 la suta, dar 28-29 la suta dintre sarcini se finalizeaza cu aducerea pe lume a unui copil. In schimb, la persoanele de peste 40 de ani, rata de succes a acestei proceduri scade sub noua la suta, a mai spus Szabo.

El a tinut sa precizeze ca nu vor fi incluse in program mamele surogat.

Sursa: www.mediafax.ro

autor

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: