Program de reconstructie mamara pentru femeile care au suferit mastectomii

20/10/2015

Program de reconstructie mamara pentru femeile care au suferit mastectomii

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/program-de-reconstructie-mamara-pentru-femeile-care-au-suferit-mastectomii/

operatie-raraAsociatia Chirurgilor Plastici din Romania (ACPR) lanseaza campania “Poti fi femeie din nou !’.

Prin aceasta initiativa, ACPR isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca femeile care au suferit mastectomii din cauza cancerului de san, totale sau partiale, isi pot reface echilibrul fizic si psihic prin reconstructia gratuita a sanilor.

Datorita Subprogramului de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare, sustinut de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), orice pacienta care indeplineste criteriile de eligibilitate poate fi un candidat pentru reconstructia GRATUITA a sanului, inclusiv cu proteze siliconice.

Programul este un mare pas inainte in tratarea moderna si complexa a pacientelor care sufera o mastectomie pentru cancer de san.

ACPR considera ca se pot aduce imbunatatiri acestui program prin includerea inclusiv a decontarii materialelor consumabile folosite in operatiile de reconstructie cu implante/ expandere.

In momentul de fata, Subprogramul de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare se desfasoara in 19 spitale de stat din intreaga tara. Iata lista unitatilor medicale:

Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti;

Spitalul Clinic de Urgenta ‘Bagdasar-Arsenie’ Bucuresti;

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti;

Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica, Reconstructiva si Arsuri ‘Steaua’ Bucuresti;

Spitalul Militar de Urgenta ‘Prof. Dr. Agrippa Ionescu’ Bucuresti;

Spitalul Clinic de Urgenta Sf. Ioan Bucuresti;

Spitalul Universitar de Urgenta Elias Bucuresti;

Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Al. Trestioreanu’ Bucuresti;

Spitalul Judetean de Urgenta Brasov;

Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca;

Spitalul Judetean de Urgenta Constanta;

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova;

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ‘Sfantul Spiridon’ Iasi;

Spitalul Clinic Judetean Oradea;

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures;

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara;

Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara;

Institutul Regional de Oncologie Iasi;

Spital Universitar de Urgenta Militar Central ‘Dr. Carol Davila’.

In masura in care isi manifesta intentia, si alte clinici, inclusiv cele private se pot inscrie in acest subprogram al CNAS, cu conditia sa aiba contract cu CNAS.

Reconstructia mamara cu implant siliconic este una dintre metodele reconstructive cele mai facile atat pentru chirurgii plasticieni, dar mai ales pentru paciente, de aceea este preferata atunci cand situatia locala o permite.

Cum se stabileste tipul de reconstructie

Impreuna cu pacienta, chirurgul plastician stabileste ce metoda de reconstructie aplica, alegand-o pe cea mai adecvata. In cazul alegerii metodei reconstructive cu implant, este necesar ca de la terminarea tratamentului oncologic (chimioterapic si radioterapic) sa fi trecut suficient timp astfel incat tesuturile locale sa aiba o calitate care sa permita operatia de reconstructie. Este bine de stiut ca reconstructia se poate incepe in acelasi timp cu rezectia oncologica, pentru ca expanderul/ implantul nu impieteaza tratamentul ulterior citostatic sau radioterapia.

In fiecare an, in Romania, exista 8000 de femei care sufera mastectomii partiale sau totale. In Statele Unite, in jur de 40% din ele isi fac reconstructie.

Cum decurge procesul de reconstructie cu implant, care sunt etapele, cat dureaza

Consultul. Este gratuit, se face in cadrul spitalului, se alege metoda de reconstructie cea mai buna, in colaborare cu pacienta.

Operatie pentru implantarea expanderului. Putin invaziva, dureaza aproximativ o ora. Recuperarea totala se face cam dupa o saptamana, din care primele 1-3 zile sunt petrecute in spital.

Dupa aproximativ doua saptamani, incepe procesul de umflare a expanderului. Aceasta presupune 5-8 vizite la spital, procesul este neinvaziv, se face prin folosirea unei seringi cu care se introduce ser in balonul expander. Procedura dureaza cam doua luni.

In functie de caz, optional, se mai poate astepta o perioada pentru definitivarea procesului de expandare, apoi urmeaza scoaterea expanderului si introducerea implantului. Se fac intr-o singura interventie, dureaza cam o ora.

Reconstructia mamelonului si areolei mamare, precum si simetrizarea sanilor. In prezent, aceasta etapa NU este inclusa in este inclusa in nomenclatorul de operatii decontate de CNAS, dar ACPR va incerca sa propuna includerea ei intre operatiile decontate. Intreg procesul de reconstructie dureaza intre 12 si 18 luni.

 

Autor: FormareMedicala.ro

1 Comentarii

  1. Dumitra cerban says:

    Cancer la san ma intereseaza forme de reconstructie mamara dupa radioterapie.

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: