Prof. dr. Gabriela Radulian: Rolul medicului de familie este determinant in lupta cu diabetul

20/04/2018

Prof. dr. Gabriela Radulian: Rolul medicului de familie este determinant in lupta cu diabetul

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/prof-dr-gabriela-radulian-rolul-medicului-de-familie-este-determinant-in-lupta-cu-diabetul/


Profesor dr. Gabriela Radulian, unul dintre autorii cursurilor de e-learning adresate medicilor de familie, cursuri gazduite de platforma www.formaremedicala.ro. ne-a acordat un interviu in exclusivitate. Un interviu despre profesie, diabetologie, preventie, tratament si importanta diagnosticarii precoce in diabetul zaharat.

As vrea sa ne povestiti pentru inceput de ce ati ales medicina?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Pentru mine profesia de medic a reprezentat intotdeauna o provocare, provocarea de a lupta cu boala, provocarea de a cauta oamenii si de a identifica potentialele patologii si, in acest context, de a realiza si un tratament care sa genereze ceea ce ne dorim cu totii, aceea stare de bine fizic si psihic, cum defineste OMS starea de sanatate.

Si de ce aceasta specializare atat de grea – diabetologia

Prof. dr. Gabriela Radulian: Nutritia este astazi generatoare de peste 90% din totalul patologiilor existente. De fiecare data cand vorbim despre o afectare de organ, de cele mai multe ori sunt asociate si modificari nutritionale. De aceea patologia nutritionala este o problema pe care o abordeaza toate specialitatile medicale vorbind din acest punct al dezechilibrelor nutritionale, iar pe de alta parte din punct de vedere al patologiei metabolice este clar ce ceea ce inseamna lupta cu diabetul zaharat la nivel mondial este o lupta continua, este o lupta generata de o patologie cronica si cu o evolutie progresiva. Cu alte cuvinte, pacientul cu diabet zaharat este un pacient la care riscul cardiovascular asociat este cu mult mai mare comparativ cu ceilalti pacienti. Iar pe de alta parte, trebuie sa ne gandim ca tocmai datorita acestei evolutii cornice, progresive, pe fondul aparitiei complicatiilor cronice, pacientii cu diabet cu zaharat dezvolta o serie de probleme oculare, renale, probleme legate de piciorul diabetic, toate aceste complicatii modificand foarte mult calitatea vietii lor.

Care cea mai importanta componenta a managementului diabetului zaharat?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Cea mai importanta componenta a managementului diabetului zaharat o reprezinta tocmai terapia medicala nutritionala. Personal, m-am ocupat atat de nutritie preventiva cat si de abordarea patologiei nutritionale, in toata activitatea mea profesionala. Trebuie sa tinem cont de faptul ca inclusiv la pacientul cu diabet zaharat, inaintea tuturor abordarilor terapeutice farmacologice, este nevoie de aceasta interventie nutritionala, prin ceea ce noi definim ca reprezentand terapia medicala nutritionala. Din acest punct de vedere sunt foarte putini specialisti, nutritia se regaseste doar in aceasta minunata specialitate pe care o am eu – diabet, nutritie si boli metabolice – si ne dorim ca in continuare acesta specialitate sa ramana asa, sa nu apara modificari, fiindca suntem realmente singurii specialisti in nutritie.

In ce consta un program de nutritie preventiva? Trebuie aplicat pacientului cu diabet zaharat sau si persoanelor fara diabet?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Cand vorbim despre nutritie, ea nu se adreseaza neaparat pacientului cu diabet zaharat. Personal am participat la cateva cursuri internationale de nutritie, in Germania, si am obtinut si diplome de specialitate in acest domeniu, avem foarte multe articole publicate in reviste stiintifice de prestigiu si granturi de cercetare internationale. Ideea centrala este aceea ca nutritia preventiva realizeaza, de fapt, ceea ce noi definim astazi ca fiind un stil de viata sanatos. Nutritia este o componenta importanta a stilului de viata, prin care se poate realiza nu numai o preventie a patologiei metabolice, ci ea contribuie la mentinerea unui stil de viata sanatos. Altfel spus, o nutritie echilibrata din punct de vedere atat al macronutrientilor – proteine, lipide, glucide, dar si prin prisma micronutrientilor, respectiv vitamine si minerale, genereaza premisele unei vieti sanatoase, pentru ca acest aport echilibrat de nutrienti impreuna cu activitatea fizica realizeaza preventia multor boli cronice netransmisibile. Prima patologie la care ar trebui sa ne gandim este obezitatea. Obezitatea ca problema de sanatate publica genereaza o serie de complicatii care pot modifica speranta de viata. De obicei, pacientul cu obezitate nu vine doar cu un IMC>30 kg/m2, dar si cu o valoare a tensiunii arteriale mare sau cu valori ale colesterolului sau ale trigliceridelor crescute, deci cu dislipidemie, sau cu o valoare glicemica mare care caracterizeaza deja diabetul zaharat, toate aceste elemente de fapt definind sindromul metabolic, care asociaza un risc cardiovascular important. Iata, cum plecand de la o nutritie echilibrata ajungem la un risc de mortalitate prin afectiuni cardiovasculare.

Obezitatea este astazi o adevarata pandemie in randul copiilor romani. Cum se poate lupta impotriva ei?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Este adevarat! In ultima perioada ne confruntam si cu probleme legate de obezitatea la copil, chiar la varste mici. Obezitatea in randul copiilor poate genera, pe de-o parte, cresterea numarului de copii cu diabet zaharat tip 2, deci nu cel tip 1, specific varstelor mici si tinerilor. Pe de alta parte, obezitatea la copil deja creeaza premisele de aparitie la varsta adulta nu numai de boli metabolice, ci si a patologiilor de tip cardiovascular, a problemelor neurologice –cu o incidenta mai mare a accidentelor vasculare cerebrale, a afectiunilor osteoarticulare, inclusiv a celor de tip respirator – sindromul de apnee in somn. Vorbind de copii nu putem neglija afectiunile endocrine care insotesc obezitatea. Concret, la fetite vorbim de sindromul ovarelor polichistice, care pe fondul insulinorezistentei pot genera aparitia diabetului zaharat de tip 2, apoi a insuficientei gonadice, sau a altor patologii endocrine care modifica foarte mult cresterea si dezvoltarea copiilor in aceasta perioada.

Vorbiti-ne despre programele care au in centrul activitatii prevenirea sau tratarea obezitatii la copil?

Prof. dr. Gabriela Radulian: De-a lungul timpului am avut foarte multe programe pe care le-am desfasurat in scoli. In prezent, sunt coordonator stiintific, in calitate de vicepresedinte al Societatii Romane de Nutritie – al programului “Sanatos de mic – Preventia incepe cu educatia”- program care se desfasoara anul acesta in gradinite si vizeaza copii intre 3 si 6 ani. Este un program pilot pe care il derulam din 2017, doar in trei gradinite din Bucuresti. Programul doreste sa traga un semnal de alarma asupra comportamentului alimentar care poate fi schimbat mult mai usor la aceste varste. Cand ajungi deja adult este mult mai greu sa schimbi stilul de viata, si afirm aceste lucruri prin prisma experientei pe care o am cu pacientii cu obezitate, diabet zaharat sau sindrom metabolic. In gradinite, cu ajutorul unor lectii deschise realizate impreuna cu medici, asistente medicale, educatori, am incercat sa-i invatam pe cei mici ce inseamna alimentatia sanatoasa. Avem si implicarea parintilor, deci nu numai a personalului din gradinite, pentru a genera modificarea comportamentului alimentar si promovarea activitatii fizice. Importanta alimentatiei ca factor de mentinere a starii de sanatate si ca agent terapeutic fiind recunoscuta de toata lumea.

Se vad deja beneficiile acestui program pilot?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Da, sigur ca da! In primul rand trebuie sa spun ca acesta este adresat si parintilor. Acestia sunt informati cu privire la ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa, ce inseamna o crestere si o dezvoltare armonioasa a copiilor in aceasta perioada, tinand cont de faptul ca ei au nevoie de un aport nutritiv care sa satisfaca toate nevoile organismului tanar. Prin copiii putem schimba inclusiv comportamentul alimentar al familiei. Cei mici se duc acasa si daca parintele are o alimentatie dezechilibrata, ei stiu déjà sa le spuna ce nu ar trebui sa consume. Ne bucuram ca odata cu acest program a crescut si consumul de fructe, dar si dorinta lor de a merge in parc la joaca. Noi am promovat si miscarea prin acest program deoarece riscul de aparitie a obezitatii la copiii care au mai mult de 3 ore in fata televizorului, si ne referim la scolari acum, este foarte mare, deoarece de cele mai multe ori, orele pe care le petrec in fata televizorului sau in fata calculatorului asociaza si un consum necontrolat fie de produse hipercalorice, de tipul dulciurilor sau a chipsurilor, dar si a bauturilor racoritoare cu zahar.

Programul “Sanatos de mic – Preventia incepe cu educatia” este numai in Bucuresti?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Programul se va extinde pe parcursul acestui an si in alte zone ale tarii. Prima etapa va cuprinde Clujul si prin intermediul programului ne dorim sa definim cat se poate de clar ce inseamna stilul de viata sanatos insusit inca de la o varsta frageda, in concordanta si cu recomandarile internationale. La sfarsitul anului trecut am fost singurul reprezentant al Romaniei la Congresul International de Nutritie, congres la care a fost abordata exact aceasta problematica a obezitatii, s-a discutat despre preventia obezitatii de la varste tinere.
La Congresul International de Nutritie 2017 s-a subliniat ca supravegherea starii de nutritie a unei populatii trebuie sa fie obiectivul fundamental al unei politici sanatoase de promovare a unei dezvoltari optime, reusite a fiecarui individ in parte. Astfel, trebuie promovata o alimentatie echilibrata care sa aduca organismului toate elementele nutritive si energia de care are nevoie. 

Sunteti un autor important al cursurilor de e-learning adresate medicilor de familie, cursuri gazduite de platforma www.formaremedicala.ro. Spuneti-ne cat de important este pentru medicul de familie sa le parcurga, practic sa aiba acces la informatie de calitate, toate pana la urma in beneficiul pacientului cu diabet zaharat din Romania?

Continut educational:

Prof. dr. Gabriela Radulian: Este foarte clar faptul ca pacientul cu diabet zaharat trebuie sa aiba o abordare holistica, un management integrat in care, pe langa medicul diabetolog trebuie inclusi medici din specialitatile care trateaza complicatiile cronice – medicul oftalmolog, neurolog, nefrolog, cardiolog, iar atunci cand apar complicatii de ordin vascular este nevoie chiar de interventia chirurgului vascular. Si sa nu uitam ca in primul rand avem nevoie de medicul de familie. Acesta are primul contact cu pacientul, iar un diagnostic cat mai precoce atat la obezitatii cat si a diabetului zaharat tine de medicul de familie. De exemplu, daca medicul de familie nu sesizeaza prezenta unei simptomatologii specifice diabetului zaharat – de tipul poliurie, polidipsie, scadere ponderala, atunci diagnosticul poate apare tardiv, dupa aparitia complicatiilor, cand pacientul se prezinta intr-un serviciu de chirurgie cu gangrena la picior, fara sa stie ca de fapt are diabet zaharat si are risc de amputatie. Abia cand ajunge la chirurgie realizeaza de fapt ca are si o valoare a glicemiei mare, deci este vorba de un diabet cu o evolutie prelungita. Pornind de la aceste realitati rolul medicului de familie este determinant. De aceea, acum cativa ani m-am implicat in realizarea unei platforme de nutritie de tip e-learning unde medicul de familie a fost implicat activ. De asemenea, acum doi ani am inceput cursurile de e-learning pe platforma SNMF -ului, cu cursuri legate de diabetul zaharat. Acum ne dorim sa definitivam si platforma legata de ceea ce inseamna neuropatia diabetica si piciorul diabetic, toate acestea informatii fiind destinate medicilor de familie. Prin transmiterea lor ne dorim sa atragem atentia asupra unor patologii frecvent intalnite si pe care medicul de familie le poate identifica inaintea medicului specialist.

Sunteti si vicepresedinte al Asociatiei Romane de Studiu al Obezitatii, dar si vicepresedinte al Societatii de Nutritie din Romania. Spuneti-ne, cum reusiti sa gasiti timpul necesar pentru toate aceste activitati? Ziua are 24 de ore, iar o mare parte din ele sunteti la spital. Ce va motiveaza sa faceti fata atator responsabilitati?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Imediat dupa ce am terminat Facultatea de Medicina din cadrul U.M.F. “Carol Davila” Bucuresti am devenit cadru didactic, iar munca cu studentii si cu rezidentii am desfasurat-o din primele zile ale activitatii mele profesionale. Intotdeauna mi-au placut tinerii pentru ca ei reprezinta o provocare pentru mine, sunt extrem de deschisi in ceea ce priveste implicarea in tot felul de activitati stiintifice, dar mai ales in ingrijirea pacientilor cu diabet zaharat. Prin prisma activitatii mele didactice am cautat sa fiu permanent la curent cu cele mai noi descoperiri din punct de vedere stiintific, sa ma ancorez in societatile internationale dar si cele nationale ca lider de opinie tocmai pentru a aduce cele mai noi informatii studentilor si rezidentilor mei. Pe de alta parte si abordarea managementului pacientului cu diabet zaharat intotdeauna este in plina efervescenta, apar noi clase de medicamente, sunt noi ghiduri de interventie terapeutica. In ultimii ani a fost o explozie a noilor molecule, unele cu mecanisme inovatoare de tratare a pacientilor cu diabet zaharat. Aceasta implicare a mea atat din punct de vedere al celor mai moderne tratamente recomandate pacientilor mei diabetici, cat si din dorinta permanenta pentru autoperfectionare, cu scopul de a putea da studentilor si rezidentilor mei cat mai multe informatii, dar si in calitate de coordonator al doctoranzilor mei, m-a determinat sa ma implic tot mai mult in cercetarea stiintifica.

Domeniile prioritare atunci cand vorbim despre activitatea mea profesionala sunt: nutritia, diabetul zaharat, apoi activitatea didactica, dar si cea de cercetare stiintifica. Toate acestea imi creeaza motivatia de a ma implica in activitatile cu studentii mei, cu rezidentii si doctoranzii mei, dar mai ales in ingrijirea pacientilor cu diabet zaharat. Am satisfactia implicarii in formarea unor medici rezidenti sau doctoranzi care si-au desfasurat activitatea la noi in Sectia Clinica Diabet II a Institutului de Diabet Nutritie si Boli Metabolice “Prof. Dr. N.C. Paulescu” Bucuresti, care acum au responsabilitatea si experienta profesionala necesara, si mai departe, prin ei reusesc sa promovez aceasta specialitate draga mie – Diabet, Nutritie si Boli metabolice.

 

Autor: FormareMedicala.ro

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: