Producatorii saluta masura de crestere a bugetului pentru medicamente

09/10/2019

Producatorii saluta masura de crestere a bugetului pentru medicamente

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/producatorii-saluta-masura-de-crestere-a-bugetului-pentru-medicamente/

Producatorii de medicamente saluta decizia de majorarea bugetului alocat pentru acestea, prin indexarea cu rata inflatiei in trimestrul 4 al anului 2019 si sustin ca este o masura necesara.

“Cresterea anuala a bugetului pentru medicamente este o masura necesara, anuntata si promisa de Guvern inca de anul trecut, cand pentru prima data in ultimii 6 ani acest buget a crescut cu aproximativ 5,3%. Finantarea este in continuare insuficienta pentru a acoperi nevoile de tratament ale pacientilor romani, de aceea in 2019 taxa claw-back a ajuns la o valoare de peste 25%. Astfel, in prezent, industria farmaceutica acopera integral costurile medicamentelor pentru un pacient din 4”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, potrivit Agerpres.

Valentina Baicuianu, directorului executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, precizeaza ca cresterea bugetului medicamentelor in fiecare trimestru prin indexarea cu inflatia este o masura minim necesara.

“Taxa claw-back, introdusa pentru prima data in 2009 ca o masura fiscala temporara in contextul crizei economice, este inca in vigoare dupa 10 ani. Potrivit declaratiilor autoritatilor, in acest moment sunt in discutie variante de modificare a acestei taxe, devenita nesustenabila si care atrage dupa sine efecte negative pentru pacienti, precum disparitia a mii de medicamente importante de pe piata, adancindu-se astfel criza medicamentelor din Romania. Cresterea bugetului medicamentelor in fiecare trimestru prin indexarea cu inflatia este o masura minim necesara”, a declarat si directorul executiv al APMGR.

Cele doua asociatii, ARPIM si APMGR mai precizeaza ca sunt pregatite in orice moment sa sprijine Ministerul Sanatatii pentru identificarea si implementarea unor solutii pe termen lung.

Etichete: producatori de medicamente, buget medicamente, medicamente generice, ARPIM, APMGR

 

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: